Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Mini mini 1'ler için ders zili çaldı

İlkokul 1'inci sınıflarda 4+4+4'lü eğitim başladı. Temel ihtiyaçlarıyla anneye bağımlı yüz binlerce minik okullu oldu. Henüz ana kuzusu sayılan 5 yaşındaki çocuklar, 7 yaşındaki çocuklarla aynı sınıfı paylaşıyor. Bazı okullardaki fiziki sıkıntılar dışında önemli bir sorun yaşanmadı. En önemli sorun sınıf mevcutları oldu. Özellikle göç alan kentlerde derslik sorunu var. En büyük sorun da İstanbul'un çevresindeki ilçelerde görülüyor. Buralarda sınıf mevcutları 50 ile 60 arasında geziniyor. Birçok okulda müdür odaları derslik yapılmış. Böylece önemli sayıda derslik kazanılmış. Aldığım bilgilere göre, öğrenci sayısı az olan okullara, öğrenci sayısı fazla olan okullardan öğrenci kaydırılacakmış.
İstanbul'da ikili eğitim oranı yüzde 65'lerde. Ne yazık ki bu yıl ikili öğretimden dolayı, eğitim çok erken başlayacak, çok geç bitecek. Her il kendi durumuna göre saatleri belirleyecek.
Müfredat AB normlarında, İngiltere'den örnek alınarak iyi hazırlanmış, okul öncesi ağırlıklı bir program. İlkokul 1'inci sınıflarda iki ayrı grup öğrenci eğitim alıyor. 60 -66 ay arasındaki öğrenciler eğitim almamışlar. Diğer grup ise anaokulu ve okul öncesi eğitimi almışlar.
Bu müfredatta sınıflar, okul öncesi düzeneğinde rahat bir ortam gerektiriyor. Sınıf mevcutlarının en fazla 24 olması ideal. Ayrıca öğretmelerin okul öncesi formasyonunda olması da önemli.
Öğretmenler de şaşkın. Ne yapacaklarını bilemiyorlar. Uzaktan eğitim yoluyla verilen eğitimler bir hafta sürdü ve yeni sistemle ilgili bilgilendirme yapıldı. Gördüğüm kadarıyla bu çalışma, onları tatmin etmemiş. İki ayrı gruba nasıl hareket edeceklerinde zorlanıyorlar.
Bence sistem biraz aceleye geldi. Keşke bunu önce pilot bir bölgede uygulasaydık, artı ve eksilerini daha rahat görürdük. Yıllardır eğitim şûralarında kararlar alınır. Ne yazık ki uygulanmaz. Bu defa kararlar rafa kaldırılmadı ve uygulanmaya başlandı. Her yenilikte olduğu gibi, bunda da eksikler olacak. Ancak uygulamayı görüp, birlikte tartışıp, en doğru kararları almalıyız.
4+4+4 okulları devlet ve özel olarak ikiye ayırmış. Bahçeşehir'de oturuyorum. Buradaki Bilfen, Bahçeşehir, Okyanus ve Doğa kolejlerinde ilkokul 1'lerde sistemi araştırdım, inanın saat gibi işliyor. İlk dönemde sorun yaşanması normal. Değişikliklerden kısa sürede sonuç alamayız. Dünyada örnekleri olan bu sistemi izleme ve değerlendirme profesyonelce yapılmalı. Her türlü sonuç kamuoyuyla paylaşılmalı. Bir sistem oturtulmaya çalışılıyor, bu bir veya iki yılımız alabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA