Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Laikliğe dair

CHP, 1947 tarihli Kongresi'nde, laiklik ilkesini çok dar yorumlamıştı: "Laiklik, sadece, din ile siyaset değil, sosyal hayatın her yönüyle, din arasında bir münasebet kurulmamasıdır."
CHP, o tarihte, İslâm'ı toplumsal hayattan da uzaklaştırmaya çalışıyordu. Acaba, düne göre bugün, ne ölçüde bir ilerleme kaydetti?
Sosyolog Nilüfer Göle'ye göre, "Ülkemizde modernleşme, kültürel yapının, hayat tarzının ve kimliğin Batılılaşması için, siyasi iradenin toplumu tepeden zorlaması biçiminde gelişti.
Modernleşme, toplumu, yerel-İslâmi kültürün boyunduruğundan kurtarmayı amaçladı."

Günümüzde çokça tartışılan "başörtülü kız", laik cumhuriyete bir tehdit değil. O, hem modern dünyaya ait olduğunu gösteriyor; hem de, mevcut laiklik anlayışı içinde, "asimile edilmeyeceğini" ortaya koyuyor.
Din, sadece bir vicdan meselesi değildir. Dünya işlerine karışmayan hiçbir din yoktur. Dinler, tanımları gereği, müminlerin bu dünyadaki davranış ve ilişkilerini düzenlemek iddiasındadır. (Prof. Mustafa Erdoğan)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA