Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Cihad

Fatih Erbakan, cenaze töreninde babasının cihad anlayışını anlattı: "Allah yolunda cihadın, bütün Müslümanların ve tüm insanlığın saadeti için çalışmak olduğunu" söyledi.
Cihad, illâ ki silâhlı eyleme başvurmak anlamında değildir.
Gayret, yoğun çaba manasına kullanılan "cehd" kökünden gelir.
Ama bazı İslâmi hareketlerin terör eylemine başvururken cihad ettiklerini açıklamaları sebebiyle, konuya yabancı olanlar, durumu farklı algılayabiliyor. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Refah Partisi'nin kapatılmasında 3 konuyu ön plana çıkarmıştı:
1) Refah çok hukuklu sistemi savundu;
2) Şeriat uygulamasını istedi;
3) Cihad çağrısı yaptı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, cihadı "şiddet eylemi" gibi görmesi doğal olabilir ama artık Türkiye'de yaşayanların bu kelimenin farklı anlamlara da geldiğini öğrenmesinin zamanı değil mi?
Yanlış algılar, bizi, hatalı sonuçlara götürüyor. Gazi ve şehit kelimelerini benimsiyorsak, cihadı da, -şiddet eylemiyle karıştırmadan-, üzerinde konuşulabilir bir kavram olarak kabul etmeliyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA