Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Demokrasi ve algılar

Geçtiğimiz pazar, Oktay Ekşi beni Mesudiyelilerle bir araya getirdi.
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu'na gittim. Her yıl, halkın da katılımıyla Mesudiye Kurultayı yapılıyor, böylece doğrudan demokrasi örnekleri sergileniyormuş. 2023'te Mesudiye' de, Davos benzeri bir toplantının gerçekleştirilmesi hedef alınmış. O toplantıda, demokrasiyi konuştuk. Konuşmacılardan biri, "algı farklılığı" üzerinde durdu ve bir fıkra anlattı.
Bir filozof ile bir deli karşı karşıya...
Konuşmadan, aralarında anlaşabiliyorlar mı, bir sınama yapılıyor. Filozof, bir çember çiziyor. Deli ikiye bölüyor. Filozof, üstten aşağı doğru bir çizgi daha çekerek 4 parçaya ayırıyor.
Deli üçünün üzerini kalemle tarıyor.
Filozof, avucunu çukurlaştırıp, eliyle yukarıdan aşağıya bir hareket yapıyor. Deli, aynı hareketi aşağıdan yukarıya doğru tekrarlıyor.
Deney bittikten sonra filozofa soruyorlar: "Muhatabını nasıl buldun?"
Filozof cevap veriyor: "Siz deli dediniz ama bu adam çok akıllı. Ben, dünya çizdim, adam ekvatoru işaret etti. Dünyayı 4'e böldüm; o, 4'te 3'ü su dedi. Ben, yukarıdan yağmur yağdığını ve bu suların böylece oluştuğunu belirttim; o, suyun, topraktan buharlaşma suretiyle geldiğini söyledi."
Daha sonra deli denilen adama dönüp, "Anlat bakalım neydi o işaretlerin anlamı?" diye soruyorlar.
İşte delinin cevabı:
- Bir tepsi baklava çizdi, yarısı benim dedim. 4'e böldü, o zaman 4'te 3'ü benim olsun diye arzumu belirttim. Eliyle baklavaya biraz ceviz eksek nasıl olur diye sordu. Ben, mükemmel olur cevabını verdim.

***
Algıların demokraside önemli bir rolü var. Bir görüntü, bir söylem, olduğunuzdan farklı görünmenize yol açabiliyor. Bir cümle, ömrünüz boyunca yakanızı bırakmayıp, insanların bir kısmının gözünde mahkûm olmanıza sebep oluyor. "Maksadım bu değildi" deseniz de, ah o algılar yok mu... Çoğu peşin hükümlerden kaynaklanan algılar!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA