Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çok sabrettik... Ve nihayet!

2008'den beri Genç Siviller, Yassıada'ya bir tekne dolusu insan götürüyor. Böylece demokrasimize ilk darbenin vurulduğu adada, o günleri hatırlamak ve darbelere karşı "Sivil kalkan" olma bilincini geliştirmek fırsatı doğuyor. Cuma günü Genç Siviller aynı eylemi tekrarladı. Kimi onlarla Yassıada'ya ulaştı, kimi benim gibi TRT'nin organizasyonuna dahil oldu. TRT Haber'in Yassıada'dan canlı yayınını beklerken, eski Meclis Başkanı Ferruh Bozbeyli'yle sohbet etme imkânını buldum. Bana babasının bir sözünü hatırlattı: "Çok aceleciydim. Babam bana, 'Hislerine sabır katacaksın' derdi. Biz de bu adaya gelmek için tam 51 yıl sabrettik. Ve adadan TRT canlı yayın yapıyor. Nihayet bugünleri de gördük."
Yıllardır tekrarladık durduk: Yassıada Demokrasi Müzesi olsun. Genç kuşaklara o günler hatırlatılsın. Darbelerde CHP'nin rolü, askerle işbirliği yapıp, onları kışkırtan medya, etrafa saçılan tezvirat, yalan haber... 27 Mayıs'a dair ne varsa, hepsi bilinsin. Özellikle, film arşivi çok önemli. O günlerde sinemalarda, üzerine binbir hakaret lâfı döşenerek oynatılan, Menderes ve arkadaşlarını ezik ve çaresiz gösteren montajlı film kareleri. Silivri'yi Yassıada'ya benzetenler var. Böyle bir müze olsaydı, herkes böyle bir mukayesenin ne büyük bir yanılgı olduğunu kolayca anlardı.
Müjdeyi Tayyip Erdoğan'dan Aydın'da aldık. Nihayet Yassıada askeri vesayetten kurtuluyor! Kültür Bakanlığı'na devrediliyor. Ertuğrul Günay elini biraz çabuk tutsun. 50 yıl sabrettik, sabredecek ne takatimiz, ne de ömrümüz kaldı.

50 yıl sonra Ferruh Bozbeyli'yle Yassıada'dayız. Aradan yarım asır geçmiş ve nihayet Yassıada vesayetten kurtuluyor. Müze yapılacağını Başbakan "Artık yaslı ada olmayacak" sözleriyle müjdeledi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA