Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kayseri'de biraz yemek, biraz siyaset

Kayseri'ye, bir gelirken tartıyorlar, bir de giderken. En az bir kilo almamışsan, ev sahipliğinde kendilerini noksan sayıyorlar. Bunu bildiğim için, bir hafta önceden perhize başladım. Ama bir günde, mantı, su böreği, nevzine, pastırma, kaymak, bal derken, bütün verdiklerim geri geldi. Nevzine, Abdullah Gül'ün en sevdiği tatlı. Kaşıklı Lokantası, üzerine fıstık döşeyerek servis ediyor; tadına doyum olmuyor.
Siyasi havadan önce, konuya gıdadan girdim. Çünkü Kayseri'de pek sürpriz beklenmiyor. Mehmet Özhaseki, 17 yıldır belediye başkanı. İlk defa 1994'te Refah Partisi'nden % 31 ile seçilmiş. Aday olmasını da Abdullah Gül talep etmiş. Babası, Menderes hayranı, sıkı bir Demokrat Partili. Abdullah Gül ile aile dostu ama, Refah Partisi'ne o tarihte sıcak bakmıyor. Önce itiraz etmiş; fakat sonunda Gül'ün ısrarına dayanamamış. Böylece, Özhaseki'nin 17 yıllık Belediye Başkanlığı dönemi açılmış. 2009 mahalli seçimlerinde Özhaseki'nin oyu % 61. 17 senede 30 puanlık bir artış söz konusu.
"Günde en az 10 saat çalışmazsam, görevimi yapmadığımı düşünür, vebal altında kalmaktan korkarım" diyor.
Anavatan Partisi, seçimlerde tulum çıkarınca, Özal, Kayseri'ye Büyükşehir statüsü kazandırmıştı. Ama o tarihte, altyapısıyla, tesisleriyle, hiç de büyük şehire yakışır bir görüntüsü yoktu. Bugün çok farklı. Geniş asfalt caddeleri, günde 70 bin kişiyi taşıyan 17.5 kilometrelik raylı sistemi (İki hattın devreye girmesiyle güzergâhın 17 kilometre daha uzayacağı belirtiliyor) ve halka nefes alma imkânı tanıyan parkları ile taşra kenti görüntüsünden tamamen sıyrılmış. Üstelik, Kayseri'de tek bir gecekonduya rastlamak mümkün değil.

***
Kayseri'nin milletvekili sayısı 8'den 9'a çıktı. 2007'de 6 milletvekilliğini AK Parti kazanmış, 1 milletvekilliğini MHP, 1'ini de CHP almıştı. Bu dönem, AK Parti 9'un 7'sini kazanmak istiyor. CHP en az 1 milletvekili alacağından emin. MHP'nin hedefi ise 3 milletvekilliği. Şunu ifade edeyim: CHP listesinde birinci sırada olan Mehmet Şevki Kulkuloğlu, burada pek tutulmuyor. İşçilerine borcu olduğu, TBMM'de bekleyen yolsuzluk/usulsüzlük dosyaları bulunduğu bize verilen bilgiler arasında. Kulkuloğlu'nun mevcudiyeti, CHP oylarına olumsuz tesir edebilir.
MHP, 1999'da Kayseri'nin birinci partisiydi. Kısmen de olsa, hâlâ gücünü muhafaza ediyor. Kaset işi yaramış. MHP'liler birbirine kenetlenmiş. Bu durumda, iki milletvekilliğini garanti görmesi doğal.
AK Partililer "7 milletvekilliğini biz alırız" diyor. "Geri kalan 2'sini ya MHP ile CHP paylaşır, ya da 2'si de MHP'ye gider" diye ilave ediyorlar. MHP 5+3+1 rakamını veriyor. Ortalama bir değerlendirmeyle, 6+2+1 olursa hiç şaşırmam.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kaşıklı Lokantası'nda birbirinden lezzetli Kayseri yemekleri ikram etti. En çok, gözlemeyi sevdim. Lor ile kaşar peyniri karıştırılıyor, ince kıyım taze soğan katılıyor; ayrıca tereyağda biraz beyaz soğan çevrilip, peynire ilave ediliyor. Gözlemenin üzerine de, hafif tereyağ dökülüyor. Belki, bin kalori! Ama lezzetli mi lezzetli.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA