Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Ders veren beyitler

Pek çoğumuz Muhteşem Yüzyıl'ı beğenerek seyrediyoruz.
Bu yüzden, Kanuni Sultan Süleyman'a ilişkin hikâyeler daha fazla ilgi çekiyor.
Kanuni, tek kızı olan Mihrimah Sultan'ı, Diyarbakır Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirmek ister.
Rüstem Paşa'yı çekemeyenler, padişaha onun cüzamlı olduğunu söylerler. Kanuni, bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için saray hekimlerinden birini Diyarbakır'a gönderir. Hekim, Rüstem Paşa'nın üzerinde bit (kehle) görünce, cüzamlılarda bit bulunamayacağı inancına dayanarak, padişaha, paşanın cüzamlı olmadığı haberini gönderir. Bunun üzerine 1539'da Rüstem Paşa ile Mihrimah Sultan'ın düğünleri yapılır. Devrin şairlerinden biri, bunun üzerine şu beyiti kaleme alır: "Olacak bir kimsenin bahtı kavi, tâlihi yâr Kehlesi dahi mahallinde onun işine yarar"
Rüstem Paşa, bit sayesinde saraya damat olarak ikbale eriştiği için, "kehle-i ikbal" lâkabıyla anılırdı.
Şair de, "İnsanın şansı yaver gidince, biti bile işine yarar" demek suretiyle, bu durumu tespit ediyordu. (Bu güzel hikâyeyi İbrahim Akgün'ün, "Söz İncileri" (Kurtuba Yayınları) kitabından aldım.)

***
"Söz İncileri" kitabında, her konuda öğüt veren beyitler yer alıyor.
Meselâ, işe yaramayan fikir ve ideolojileri tekrar edip duranlara ithaf etmek üzere: "Eskimiştir güzelim kıssa-i Kays u Ferhat / Kendimizden yeni efsaneler icat edelim." (Mecnun ve Ferhat hikâyeleri artık eskilerde kaldı.
Yeni düşüncelerin peşinden koşalım anlamında çok güzel bir tavsiye.) Lüzumsuz tartışmalara girince, kısa kesmek için söyleyebileceğiniz bir beyit:
"Nadan ile sohbet güçtür bilene / Çünkü nadan ne gelirse söyler diline." (Cahille sohbet etmek güçtür. Çünkü cahil diline geleni söyler.) Ya da
"Çalışsa bin sene bülbül gibi karga fasih olmaz / Balonla âsumana çıksa bir âdem, Mesih olmaz." (Karga bin sene çalışsa da bülbül gibi ötemez, bir insan balonla göğe çıksa bile İsa olmaz.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA