Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Lazer destekli navigasyonlu implant yöntemleri

İmplantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol gösteren navigasyonlu implant sistemi, doktorun hata yapma payını sıfıra indirebiliyor

Tıp alanında navigasyon sistemi olarak adlandırılan cerrahi yönlendirme sistemi, diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora bildirmekte, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol göstermektedir. Sistem, tedavi esnasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirmektedir.
Sistemin genel işleyişi, hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi, panaromik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.

NAVİGASYONLU İMPLANT HATA YAPMAYI ENGELLER
Sistem sayesinde doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile; sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte, uygun tedaviye güvenilir şekilde ulaşılabilmektedir.
Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

CERRAHİ YÖNLENDİRME SİSTEMİYLE ÜÇ AŞAMADA SORUNSUZ TEDAVİ
Cerrahi yönlendirme sistemi, üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, çenenin üç boyutlu tomografisi çekilir. Çekilen tomografi sayesinde elde edilen detaylı çenekemik bilgileri üç boyutlu olarak görüntülenir. Bu bilgiler cerrahi yönlendirme sistemine aktarılır. Ardından hastanın ağzına, içinde gözler bulunan sensörler yerleştirilir. Bu özel alıcılar sayesinde doktorun yaptığı tüm milimetrik hareketler monitöre yansır. Doktor, monitörde tedavi edeceği alanı görerek bu alandaki çene bilgilerini, sinirlerin derinliğini ve kemik kalitesini rahatlıkla görebilir. Sensörler doktoru saniyelik zaman dilimlerinde uyararak implant yuvasının en doğru yere açılmasını sağlar.
İmplant yuvasının uygun şekilde hazırlanması ve ameliyat komplikasyonlarının azalması, implantın kemiğe kaynamasını hızlandırır.

NAVİGASYONLU İMPLANT DAHA HIZLI DOKU İYİLEŞMESİ SAĞLAR
Kemik dokuyu görmek için diş etinin açılmasına gerek kalmadığından daha az ağrı ve ödem meydana gelir, doku iyileşmesi daha hızlıdır. Bu yöntemle yapılan tedavide, enfeksiyon riski minumuma iner.

NAVİGASYONLU İMPLANT TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI
Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirlenir, analiz edilir ve ameliyat esnasında sürpriz yaşanmaz.
Doğru açı ve konumda implant yerleştilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde üç boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu, kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye neden olur.
Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır.
Hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması, panaromik röntgene göre büyük avantaj sağlar.
İmplant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırır.

BİRDEN FAZLA DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANT
Arkası dişsiz sonlanan çenelerde köprü yapımı için gerekli diş bulunmadığından klasik köprü tedavisi olanaksızdır. Bu nedenle dişsiz sonlanan çenelerde klasik yöntemlerde hareketli protez uygulanır. İmplant tedavisi sayesinde arkadaki dişsiz bölgeye yerleştirilen implantlar sayesinde hareketli protez yerine sabit protez yapılabilmektedir.
Yan yana bulunan birden fazla dişin eksikliğinde ise dişsiz bölgenin başında ve sonunda doğal dişler bulunsa bile yapılacak köprü çok uzun olacağından kırılma ve esneme olasılığı vardır. İmplant tedavisi dişsiz bölgelerde daha fonksiyonel ve uzun ömürlü bir protez yapımına olanak sağlar.

TAM DİŞSİZLİK DURUMUNDA İMPLANT
Eğer alt ve üst çenede ya da her ikisinde tam dişsizlik sorunu var ise implant ile desteklenmiş hareketli veya sabit protez uygulaması yapılabilir. Klasik yöntemlerle alt çenede kullanılan tam protezler kemiğin zamanla erimesi nedeniyle tutuculuk konusunda zayıftır. Bundan dolayı protezin altına yiyecek artığı kaçabilir, vuruk meydana gelebilir. Üst çenede kullanılan protezler ise damağı tamamen kaplamasından dolayı tat alamama, mide bulantısı gibi sorunlara yol açar.
İmplant üstü protezlerde protez çeneye implantla sabitlendiği için herhangi bir oynama veya yiyecek kaçması gibi sorunlar söz konusu olmaz.

LAZER DESTEKLİ İMPLANTIN AVANTAJLARI
Sadece implant uygulanacak olan bölgede bir diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için operasyon sonrası iyileşme süresi kısadır.
Erbiyum; YSSG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.
Lazer destekli implant uygulaması öncesi hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleşeceği kemik dokusunun derinliği hakkında tüm detaylar elde edilir. Böylelikle operasyon esnasında herhangi bir süprizle karşılaşılmaz ve operasyon kısa sürede neticelendilir.
Açıkta yara olmadığından daha çabuk iyileşme olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA