Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Plastik bir saatle mucize yarattı

O bir 'kurtarıcı.' İsviçre'nin can damarı saat sektörünü 1980'lerde girdiği krizden yine İsviçre yapımı ancak 'plastik' olan bir saatle yani Swatch'la yeniden ayağa kaldırdı Swatch'ın yaratıcısı Lübnan asıllı Hayek Sabah'a özel röportaj verdi. Swatch, bugün 3.5 milyar dolar cirosu ve 160 saat fabrikası olan dev bir grubun ismi haline geldi

Sadece İsviçre'de değil dünyada 'saat imparatoru' olarak çağrılan Nicolas Hayek'i, puro dumanı kaplı odanın kapısı aralanınca uzaktan görüyorum. Japon saatleriyle başa çıkamayınca 1980'lerin başında batma noktasına gelen prestiji ve kalitesiyle ünlü İsviçre saat sektörünü girdiği derin krizden kurtaran çılgın girişimciyle buluştuğum için heyecanlıyım. Okuduğum hiçbir bilgi notunda belirtilmemiş olsa da Lübnan asıllı olduğunu öğrendiğim 76 yaşındaki İsveçli Nicolas Hayek, beni görünce ilk iş purosunu söndürüyor. 76 yaşında olduğunu söylediğime bakmayın siz, karşımda sanki dünyanın en enerjik insanı var. Zaten söyleşinin sonuna doğru "Kendinizi emekli etmeyi düşünüyor musunuz? Yapmak istediğiniz şeyler var mı" türü sorularıma "Emekli olmak mı! Ben çalışmıyorum ki! Ben işadamı da değilim. Girişimciyim. Yaratıcıyım" diyerek karşı çıkıyor.

Sıradışı Patron
Bir yandan teybimi hazırlarken, öte yandan da Hayek'in gömleğinin açık düğmelerine gözüm takılıyor. Kravat var, var olmasına da Hayek, gömleğinin düğmelerini kapatmamış. Zaten biraz sonra bana değeri bir kaç milyon doların üzerinde olduğunu söylediği 5 kolyesini ve hikayelerini de anlatıyor. Ama kolyeleriyle fotoğraf çekmemi istemiyor. Anlayacağınız, başarı öyküsü kitap haline getirilerek dünyadaki çeşitli üniversitelerde okutulan, 20 yılda Swatch'ı bir dünya markası haline getirip, İsviçre ekonomisinin can damarlarından biri olan saat sektörünü yeniden ayağa kaldıran, sıra dışı bir insan var karşımda. Her düzenlediği basın toplantısına ya da İsviçre hükümetinin bakanlarıyla yaptığı toplantılara elindeki purosunu bırakmadan katılan, kendine has bir üslubu olan bir işadamı.

Almanya Davet Etti
Her ne kadar Hayek işadamı tanımlamasını kabul etmese de kendisi şu anda İsviçre'nin en sevilen ve saygı gören işadamı. Öyle ki bir türlü toparlanamayan ve kötü günler geçiren Swiss Air'i kurtarma planları yapılırken, ilk akla gelen kişi Hayek oluyor ama İsviçre gazetelerinde yazılanlara göre, o bu işe girmek asla istemiyor. Saat sektöründeki macerası her ne kadar 20 yıllık olsa da Nicolas Hayek, Hayek Mühendislik şirketini 1963 yılında kurmuş. "Beni İsviçre saat sektörünü ayağa kaldırmam için çağırdıklarında, zengin bir adamdım zaten. Fabrikaları kapatmak yerine onları satın aldım" diyor. Hayek'in başarısı yıllar içinde Avrupa'daki pek çok ülkenin de dikkatini çekiyor. 1995 yılında Almanya Başbakanı Helmut Kohl'den bir davet alan Hayek, Geleceğin Almanya ve Avrupası için oluşturulan teknolojik araştırma ve yenilik komitesinin bir üyesi. Fransa hükümeti ise Hayek'i Fransa'nın gelecekteki ekonomik stratejilerini belirleyecek olan komitenin üyeliğine getirmiş. Hayek, 18 kişilik komitenin tek Fransız olmayan üyesi.

Saatte Dünya Lideri
Plastik bir saate, son derece ileri teknoloji kullanarak dünya çapında ün kazandıran ve 160'a ulaşan fabrikalarıyla dünya saat sektörünün yüzde 25'ini elinde bulunduran Nicolas Hayek'in sahibi olduğu Swatch Grup, yılda 3.5 milyar dolarlık ciroya imza atıyor. Omega, Breguet, Blancpain, Longines, Rado gibi lüks markaların yanı sıra, Tissot ve Hamilton gibi orta sınıftaki markalarla birlikte Nicolas Hayek'in bugün Swatch dışında sahip olduğu markalar 18'e ulaşmış durumda.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA