Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Tekrar adaylık yok hayat planım başka' diyen bir başkan tanıdım

Yolum ilk kez Gaziantep'ten geçmedi ama geçen hafta günübirlik gittiğim Antep'te 8 yıldır Belediye Başkanlığı görevini yürüten Dr. Asım Güzelbey ile bugüne kadar neden tanışmadım diye üzüldüm. Aslen tıp doktoru olan Asım Güzelbey, politikayla Anavatan Partisi'yle tanışmış, arkasından Ak Parti gelmiş. İki dönemdir, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne başkanlık yapıyor.
Zeugma Müzesi'nin içinde dolaşırken, ayak üstü sohbette Tekel Fabrikası'na ait binayı müze yapmak için ne çok uğraş verdiğini dinledim. Düşünün ki Güzelbey, kendi partisinin il başkanıyla bile ters düşmeyi göze alıyor ama projesinden vazgeçmeyecek kadar mücadelesini sürdürüyor.
O dönemde televizyon programlarında nasıl tartıştıklarını anlatırken, Tekel Fabrikası'nın bulunduğu o arazide bir dogum hastanesi yapılması için yapılan baskıya karşı verdiği mücadeleden söz etti.

Başbakan Erdoğan'ın desteği

Sonunda belediye başkanı savaştan galip çıkmış ve Gaziantep'e dünyanın en güzel mozaiklerinin bulunduğu müthiş bir müze kazandırmıştı ama anlattıklarından çıkardığım şu. Bu proje Başbakan Erdoğan'ın bizzat desteğini alınca, çıkan tartışmalar da azalmış ve karşı görüşler bir noktada susmuş.
Kimileri binlerce yıllık bir tarihi, kültürü anlatan Zeugma şehrinden çıkan kalıntıların Hıristiyanlık dinine ait örnekleri barındırmasından dahi rahatsız olmuş. Oysa Güzelbey, Başbakan Erdoğan'ın Zeugma Müzesi için çok istekli olduğunu ve onun sayesinde bu noktaya gelindiğini söylüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın zaten övünç projelerinden bir tanesi bu müze.

50 Büyükelçi ve eşi

Düşünün müze kapılarını henüz açmadı ama ABD ve Avrupa Birliği'nden şimdiye kadar pek çok parlamento üyesi ve kanaat önderleri Antep'e gelip, müzeyi gezmiş ve hayran kalmış. Belediye Başkanı hafta sonu 50 ülkenin büyükelçileri ve eşlerini misafir ediyordu. Zeugma'nın Türkiye'nin tanıtımına yaptığı katkının büyüklüğünü sadece bu örnek bile açıklıyor sanırım.
Belediye başkanına dönecek olursam, bu meslekte koltuğuna yapışmış oda, dernek, vakıf ve birlik başkanlarına ilişkin yapmış olduğu bir diziyle 'yılın gazetecisi' ödülünü almış biri olarak, "Bir daha aday olmayacağım" diyen bir belediye başkanı görünce hem şaşırıyor hem de mutlu oluyorum.
Aslında Gaziantep'te müthiş projelere imza atmış, şehircilik anlamında şapka çıkarılacak bir kente dönüştürmüş bir başkanın işine devam etmesini kim istemez değil mi?
Oysa Güzelbey öyle düşünmüyor. "Tam 8 yıldır bu görevi yapıyorum. Seçimlerde aday olmayacağım. Çünkü hayat planımı ona göre yapmadım" diyor.
Doğrusu ben siyasette böylesi karar veren çok isim göremedim. Gidenler de hep geri döndü ya da dönmeye çalıştı. O nedenle çok şaşırıyorum Güzelbey'e. Son bir not da en son açıklanan ihracat rakamlarında Ankara'yı dahi sollayarak, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 4'üncü ili olan Gaziantep hakkında. Gördüğüm en 'çocuk seven kent' herhalde burası. Disneyland'ın içindeki oyunlardan 14'ünü seçip Antep'in çocuklarıyla buluşturan Belediye Başkanı Güzelbey heyecanla, "Robot müzemizi gördünüz mü? Çocuğunuzu mutlaka getirin" diyor. Diyeceğim o ki Antep hakikaten kalıpların dışına çıkmış, yazmakla anlatılmaz, gidip görmeniz lazım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA