Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

KKR'ın kurucusu Kravis'in ilk sorusu büyüme rakamı!

İstanbul Bienali bu yıl öyle bir rüzgâr estirdi ki birbirinden önemli ve ilginç isimleri İstanbul'da aynı anda görmek mümkün oldu. İşte bu isimlerden ikisiyle Oya-Bülent Eczacıbaşı'nın evinde verdiği akşam davetinde tanışma fırsatı yakaladım.
Önce dünyanın önde gelen özel sermaye fonu (private equity fund) KKR'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Henry R.Kravis'i gördüm.
Bülent Eczacıbaşı ile evin içinde bazı sanat eserlerine yakından bakmak üzere dolaşıyordu.
Sonra kendisi gibi güçlü bir karakter olan Kanadalı ekonomist ve eski köşe yazarı, şu anda ise New York Modern Sanat Müzesi (MOMA) Yönetim Kurul Başkanı olan eşi Marie-Josee Kravis'i uzaktan gördüm.
MOMA'nın Uluslarası Danışma Kurulu'nda yer alan Oya Eczacıbaşı'nın son birkaç yıldır yolu MOMA'ya düştüğünden ikiliyle yakın dost olmuşlar. Bülent Eczacıbaşı tanıştırınca aslına bakacak olursanız sorularımı ard arda sıralamak istiyordum.
Sıkı bir ekonomist olan Marie-Joze Kravis'in Türkiye'nin ekonomik ve siyasi hayatı üzerine, "Size soracağım çok soru var" diyip öne geçse de orta yol bulduk ve gazeteci dostumuz Osman Ulagay ile birlikte sohbet ettik. Gördüğüm şu oldu.
Türkiye'nin yüzde 8.8 oranındaki rekor büyümesi şu anda yabancı iş çevrelerinin de en önemli gündem maddesi. Forbes'un dünyanın En Zenginleri listesinde bu yıl 3.9 milyar dolarlık servetiyle 281'inci sırada yer alan ve ABD'nin en güçlü işadamlarından biri olan Henry R.Kravis, ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan hiç de memnun değil. İşsizliğin çığ gibi büyümesinden özellikle tedirgin. Türkiye ekonomisindeki pozitif atmosferden ise etkilenen Kravis'in bizimle tanışınca ilk konuşmak istediği konu rekor büyüme rakamları. Kravis belli ki Türkiye ekonomisini yakından takipte.
Büyüme rakamları ile ilgili öngörüsü ise 2012'de yüzde 5-6 gibi 'daha gerçekçi' diye nitelediği rakamlarda seyretmesi şeklinde.
KKR, Türkiye'de ilk yatırımını UN Ro-Ro ile yapmıştı, piyasalarda pek mutlu bir satın alma olmadığı konuşuluyordu. Türkiye'deki yatırımlarını az bulduğumu söyleyince, "Şu anda az ama genel olarak Türkiye'nin içinde yer aldığı gelişmekte olan pazarlardaki potansiyeli etkileyici buluyorum" diyerek yeni olası yatırımların sinyalini veriyor.
Kendisine Ülker Grubu ile medya sektöründe önemli bir satın almanın eşiğinden mi döndükleri yolunda bir hatırlatma da yapıyorum ama bu konuda konuşmamayı tercih ediyor ve "çeşitli söylentiler oldu, ben de duydum" diyor.
Ünlü Bilderberg toplantılarının uzun yıllardır müdavimi olan eşiyle birlikte müdavimi olan Kravis'in Obama'yı aşırı solcu bulması da dikkatimizi çekiyor. "Obama'nın başkan olmadan önce okuduğu kitapları okuyunca çok endişeye kapılmıştım. Başkan olunca orta yolu seçer sandım ama olmadı" diyerek özellikle Obama hükümetinin özel sektörü sevmediğini ve küçük ve orta ölçekli işletmelerinin vergi yüküyle ezildiğini söylüyor.
Tabii bunları söylerken Kravis meydanlardaki Cumhuriyetçi başkan adaylarını da çok zayıf bulduğunu itiraf ediyor.
Hanry Kravis ile eşinin çok çeşitli defalar Türkiye'ye yolu düşmüş. Bu kez İstanbul Bienali için gelmiş olmaktan son derece memnunlar.
MOMA'nın en tepe yöneticisi Marie-
Josee Kravis, bienali çok etkileyici bulduğunu, İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde 74 kadın sanatçının yüzyılı aşkındır süren üretimlerinden bir seçkinin oluşturduğu Hayal ve Hakikat sergisini ve Beyoğlu'nda Salt'ı dolaştığını söylüyor.
Özel galerilerdeki sergilerden de etkilendiğinden söz ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA