Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hamdi Akın Hayal Kurma Kabini'nde!

İstanbul Modern Müzesi'nin hayat bulması Başbakan Erdoğan'ın bürokrasiyle tıkanan kapıları açmasıyla sağlanmıştı. Kurucuları arasında yer alan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katkısı büyüktü.
Hal böyle olunca başta kurucu Eczacıbaşı Ailesi olmak üzere özel sektörden Ethem Sancak ve Garanti Bankası gibi önemli isim ve kuruluşların ciddi desteğiyle müze kısa bir sürede uluslararası sanat ajandalarında yer alan bir müzeye dönüştü.
Son olarak da birkaç yıldır düzenli olarak müzeye gelir getirmesi amacıyla özel geceler yapılmaya başlandı. Bu yıl Gala Modern ismiyle yapılan geceye katılım kadar, seçilen 9 sanatçının eserlerine Rafi Portakal ve kızı Maya Portakal'ın yönettiği müzayede de biçilen fiyatların yüksekliği de dikkatimi çekti.
Benim de en beğendiğim eserlerden biri Seçkin Pirim'in kıpkırmızı 'Hayal Kurma Kabini' idi. Son dönemde girişimcilik ve patronluk üzerine ilginç söylemlerde bulunan ve şirket satma konusunda izlediği yolu anlatan işadamı Hamdi Akın'ın bu kabine sahip olmak için duyduğu büyük heyecanı gördüm. Neticede eser Akın'ın olunca, düşündüm ki artık yeni projeleri için Hamdi Akın, bu kabine girip hayal kurabilir ya da eserine kıyamaz karşısında oturarak girişimcilik hayallerine dalar.
Sanatçılar müzeye gelir getirmek için çok güzel eserlerle yapmıştı. Benim bir diğer favorim Taner Ceylan'ın geçen yıl Sotheby's tarafından düzenlenen Çağdaş Türk Sanatı Müzayedesi'nde satış rekoru kıran 1881 adlı çalışmasına gönderme yaptığı bir fes'ti. Eseri, Tatlıcı Ailesi'nden Taha Tatlıcı satın almak için epey uğraştı ve sonunda 110 bin liraya kendisinde kaldı. Ancak sonradan öğrendim ki, Gilanlar eseri çok istemiş ve 10 bin daha fazla verince, Taha Tatlıcı müze kazansın diye eserden vazgeçmeyi kabul etmiş.
Ez cümle, İstanbul Modern, Gala Modern ile 625 bin liralık bir katkı almayı başardı. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, gelen geliri eğitim amaçlı kullanacaklarının altını çizdi o gece. Modern Müze, özellikle bulunduğu bölgedeki halkın müzeye yakınlaşmasına çalışıyor ve okullardan düzenli olarak öğrenci gruplarına müzede çeşitli faaliyetler yaptırıyor.

Relight Capital üzerine
Son zamanlarda bu tarz sanat faaliyetlerinde dikkatimi destek olmak isteyen, sponsor olarak adı geçen yeni isimler çekiyor. Bu kez de adını ilk kez duyduğum bir yatırım fonu şirketi gecenin ana sponsoru olmuştu. İstanbul Modern'in şef küratörü Levent Çalıkoğlu, 'Seni tanıştırmalıyım, çok ilginç iki kardeş. Türk ama İtalya'da yaşıyorlar. Şimdi döndüler' deyince merak ettim kim olduklarını. Türkiye'de ne yaptıklarını henüz tam anlayamadım ancak enerji başta çeşitli alanlarda yatırım yapmak istediklerini söyleyen Hakan Baykam ve kardeşi Gökhan Baykam'ı biraz araştırınca karşıma Fashionable İstanbul etkinliği çıktı.
2009 yılında Bedri Baykam'ın da kuzenleri olan Baykam kardeşler, İstanbul'u moda devleri ve moda tutkunları tarafından her sezon takip edilecek bir şehre dönüştürmek istediklerini söylemişler. O etkinliği hatırlıyorum. Doğuş Grubu sponsor olmaktan vazgeçmişti ve de istenilen ya da söylendiği gibi büyük bir etki bırakmamıştı kimsede. Zaten devamını da getirmediler.
Öyle görünüyor ki Baykam kardeşler, İstanbul Modern gibi önemli ve ciddi bir markaya sponsor olarak tekrardan Türkiye'ye giriş yapıyorlar. Bakalım bu kez söyledikleri gibi ilginç yatırımların arkasında Relight Capital'i görebilecek miyiz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA