Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız varmış!'

İlk kez Türk gazetecilerle buluşan Godiva CEO'su Jim Goldman, ABD'deki kriz ve durgunluğa rağmen Godiva'nın tüm dünyada çift haneli büyümesini Yıldız Holding'e bağladı. Goldman, "Murat Ülker olmasaydı böyle bir başarıya ulaşamazdık" dedi

Yıldız Holding tarafından 2008 yılında 850 milyon dolara satın alınan lüks çikolata markası Godiva'da satıştan bu yana geçen 4 yılda neler yaşandığını dinlemek üzere şirketin genel merkezinin bulunduğu New York'a geldik. Godiva CEO'su Jim Goldman'ı Türkiye'den gelen basın mensupları olarak ilk kez görüyoruz. Goldman bize, "Çok önemli bir haftadayız. Christmas öncesi önemli bir hafta. 4 yıl önce bu hafta Yıldız Holding Godiva'yı satın almıştı" diyerek heyecanla Godiva'nın dört yılda yaptığı yolculuğu anlatmaya başlıyor.

Campbell riskten kaçmıştı!

Jim Goldman, Yıldız Holding'in satın almak için ciddi girişimlerde bulunduğu günlerde Türkiye'ye ilişkin hiçbir fikrinin olmadığını ve Ülker Grubu'nu hiç tanımadıklarını özel sohbetimizde anlatıyor. Öyle ki Goldman'ın ilk yaptığı iş, internette grubun kim olduğuna ilişkin araştırma yapmak olmuş. "Benim için büyük sürprizdi. Neden satın almak istediklerini önce anlamadım. Ama sonra Murat Ülker'i dinledikten sonra her şey değişti. Dört yıl önce doğru şirket tarafından satın alındığımızı ve başarıya gittiğimizi söylemiştim. Her zaman haklı çıkmayabiliyorum ama bu kez haklı çıktım" diyor.
Godiva CEO'su normalde satın almaların her zaman bu kadar başarılı sonuç vermediğini ancak Godiva ve Yıldız Holding'in çok başarılı sonuçlar aldığını söylüyor. Öyle ki bu başarı satıştan 18 ay sonra Harvard Business Review'a konu olduğunu anlatıyor.
Jim Goldman Godiva'nın Yıldız Holding tarafından satın alınmadan önceki durumunu, büyüyememelerini ve yenilikçi adımlar atamamalarını daha önce bağlı oldukları grup olan çorba üreticisi Campbell'e bağlıyor. Goldman'a göre, Campbell'in aksine Yıldız Holding'in Godiva'yı bağımsız bir şirket olarak konumlandırması pozitif etki yaratmış. "Oysa" diyor Goldman ve ekliyor: "Yıldız Holding uzun vadeli iş konusunda ciddi kararlar alıyor ve risk almaktan da kaçınmıyor. Büyümek için bir Türk'e ihtiyacımız vardı. Campbell ile bu başarıya ulaşamazdık."

Çin'e gitmeyi Ülker istedi!
Goldman'a göre Yıldız Holding'in patronu Murat Ülker'in vizyonuyla Godiva, inovasyon adına büyük adımlar attı ve yeni pazarlara büyük bir cesaretle gitti. ABD ve Avrupa'da ciddi ekonomik kriz ve durgunluk varken, Çin'e yatırım kararı aldı. Godiva'nın en büyük pazarlarından biri olan Japonya, deprem ve tsunami felaketiyle zor günler geçirirken Murat Ülker uyguladığı yeni stratejilerle Asya'da pazar payını yüzde 30 oranında artırmayı başardı.
Tüm dünyada 500'ün üzerinde mağazası ve 4 bin çalışanı bulunan Godiva'nın bu yıl yüzde 29 oranında büyüdüğünü öğreniyoruz. Geçen yıl 560 milyon dolar cirosu bulunan Godiva bu yıl cirosunu 650 milyon doların üzerine çıkarmayı başarmış. Goldman, "Üstelik kârımız satışımızdan da hızlı büyüdü" diyerek, gelen başarıyı çapraz kültürlere dayalı ortaklık yapısına bağlıyor.
Goldman Ülker'le çalışmanın avantajlarını anlatırken, "Örneğin Çin'e girmek en iyi kararlardandı. Godiva tutucuydu ve krizin olduğu bir ortamda vizyonundan ödün vermek istemedi. Beklemek gerektiğini düşünüyorlardı. Murat Ülker ve ben Çin'e gitmek ve orada lider olmak istiyoruz. Büyük oyuncu olmak istiyoruz. Shangai'da mağazanın dışında çikolata kafesi de açtık" diyor.

New York'taki genel merkezlerinde sohbet ettiğimiz Godiva CEO'su Jim Goldman, "Godiva artık sadece altın renkli bir kutu değil" diye konuştu. CEO buna örnek olarak, Target gibi daha yaygın mağazalarda satılmak üzere ürettikleri sade ambalajlı çikolataları gösterdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA