Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

LG-Digicom hesaplaşması

Peki LG penceresinden bu durum nasıl görünüyor? Sabri Yiğit bana anlattıklarının arkasında duruyor mu? İşte size LG adına bana açıklama gönderen Avukat Murat Arkın ile dün Digicom'a tekrar sorduğum sorularla LG ve Digicom hesaplaşması:
LG: Güney Kore merkezli LG, kurulduğu 1958 yılından bu yana, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve mobil iletişim alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri konumundadır. Bu nedenle Türkiye'de de daima tercih edilen ve kaliteyle özdeşleşmiş saygın bir marka olmuştur. LG'nin geçmişi olmayan bir marka gibi gösterilmeye çalışılması abesle iştigaldir.
Digicom: LG eskiden Lucky Goldstar olarak Türkiye'de bir ara faliyette bulunmuş ancak başarılı olamamıştır. Bilahare logo ve markasını değiştirerek LG olarak devam etmeye karar vermiştir. LG marka ve logosu ile Türkiye'ye ilk girişleri Digicom ile olmuştur. Bu maddi gerçeklerle sabittir. Nitekim mevcut mahkeme kararı da bunu tespit ettiği için hakedişini Digicom'a teslim etmektedir.
LG: Ayrıca LG ile Digicom arasındaki sözleşme bir günde feshedilmemiştir. Digicom'un gazetelere verdiği tamamen asılsız iddialar içeren tam sayfa ilanlarla LG'nin itibarını zarara uğratması üzerine 2008 yılında sözleşme LG Electronics tarafından mevzuata uygun şekilde sona erdirilmiştir.
Digicom: LG ile Digicom arasındaki ihtilafın özü söz konusu sözleşmenin haksız feshidir. İş bu sebeple hem haksız fesihe ilişkin olarak hem de bahse konu gazete ilanına ilişkin olarak iki ayrı mahkemenin iki ayrı kararı vardır. Her iki karar da tamamen Digicom'u haklı bulmakta olup bizim lehimizedir. LG: LG Türkiye geçen yıl 750 milyon dolar ciro yaptı" ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçek rakam bu miktarın yarısı bile değildir.
Digicom: Tazminata hükmedilen LG Elektronics. Türkiye'de LG Elektronik Tic. A.Ş. % 99.9 hissesinin sahibi, ayrıca Gebze'de bulunan Arçelik-LG Klima Sanayi ve Tic. A.Ş.'nin yüzde 50 hissedarıdır. Her iki şirketin KDV dahil cirosu 750 milyon doların çok çok üzerindedir.
LG: Mahkemenin LG Electronics Inc'in ödemesine hükmettiği rakam da 315 milyon lira değil, 171 milyon liradır (faiz ve yargılama giderleriyle birlikte icra emrinde talep edildiği üzere yaklaşık 294 milyon lira).
Digicom: Söz konusu mahkeme kararı gereği başlatılan icra takibi 294 milyon TL'dir. Bu rakama icra dosyası masrafları olarak 12 milyon TL eklenecektir. Ayrıca 10 milyon TL civarında mahkeme harcı söz konusu olup ilgili rakamlar toplandığında oluşacak bedelin 316 milyon TL gibi bir rakam olduğu gözükecektir.
LG: LG Electronic Inc'in "mahkemeyi tanımadığı" ifadesini de kesinlikle reddediyor ve kınıyoruz. LG Electronics Inc. Türk adaletine sonsuz bir güven ve saygı duymaktadır.
Digicom: Yerel Mahkeme karar verdiği ve karar icra dairesinden takibe koyulduğu halde LG'nin hukuken dosyanın temyize gönderilmesi halinde dosya borcunu temyiz sonuna kadar durdurmak adına Banka Teminat Mektubu ibraz etmesi gerekir. LG davasına inanmadığı ve Teminat Mektubu'nun tazmini ihtimalini nedeniyle dosyaya teminat mektubu sunmamıştır. Ayrıca LG Türkiye tüm satış kanallarına bir bildiri yayımlamış ve borcun kendilerini ilgilendirmediğini muhatabın Kore olduğunu beyan etmiştir. İlgili beyan açık ve net olup LG mahkeme kararının infaz etmek gibi bir niyeti olmadığını ikrar etmiştir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA