Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İşte Türkiye’nin ilk dijital ceketi!

Moda tasarımcısı Arzu Kaprol, teknolojiyi giysilerde kullanma konusunda hep bir adım önde. Mesela İsveçli kumaş üreticisi Schoeller'in son derece ileri teknoloji ürünü kamuflaj desenli kumaşlarından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne üniforma üretmişti geçmişte. Defilelerinde bir teknolojik dokunuş, bir geleceğin modası algısı hep vardır.
İşte o nedenle dün karşımıza Vodafone ile birlikte çıkıp, sim karta ait teknolojileri de kullandığı mevsimlere göre form değiştiren, vücud ısısına ve özelliklerine göre şekil değiştiren ileri teknoloji ürünü 'akıllı ceket' ürettiğini söyleyince şaşırmadım. Bunu yapsa yapsa Arzu Kaprol yapar diye düşündüğümden belki.
Intel Dünya Başkan Yardımcısı olan Ayşegül İldeniz
, giyilebilir teknolojiler konusunda çalıştığı California'daki şirket merkezinden seminer vermek için iki ay önce geldiğinde şunu demişti. 'Teknolojik anlamda evet birçok yarışı kaçırdık, geri kaldık. Bari giyilebilir teknolojiler konusunda Türkiye fırsatı kaçırmasa. Müthiş bir pazar var."
Nitekim dün o müthiş rakamları Vodafone Türkiye Kurumsal Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç de hatırlattı. 2013 itibariyle dünyada 22 milyon insan giyilebilir teknoloji ürünü kullanıyor. Sıkı durun şimdi. Bu rakam sadece 4 yıl sonra 2018'de 5 katına çıkarak 105 milyon insana ulaşacak. En çok saat ama yakında giydiğimiz spor kıyafetleri, pantolonlar, şortlar akıllı olacak. Nitekim Vodafone İngiltere'de bir üniversite ile birlikte, cep telefonu şarj eden akıllı şort ve uyku tulumu geliştirilmesine önayak olmuş.
Giyilebilir teknoloji konusuna girince anlatacak çok konu var. En iyisi ben size en yakın gelecekten söz edeyim. 14 Mayıs'ta İstanbul'da Vodafone ve Arzu Kaprol işbirliği ile Türkiye'nin ilk dijital defilesi yapılacak. Hem hologram hem gerçek defilede, başta bu ceket olmak üzere Arzu Kaprol'un üzerinde uzun bir süredir çalıştığı özel bir koleksiyonu izleyiciyle buluşacak. Ceketin şu anda ticari olarak üretilme aşamasında olmadığı, bir prototip model olduğunu anlatıyor Arzu Kaprol. Ama Vodafone'un Dijital Dönüşüm Zirvesi'ne katılan herkesin, bu ceketi oluşturulan kış ve yaz ortamında bizzat deneyebileceğini anlatıyor. Ceketin teknolojik özelliklerine gelince... Mesela yağmur yağdığında otomatik kapşon çıkarma, boyunu uzatıp, kısaltma, üzerindeki mikro güneş panelleri sayesinde de bedeni ısıtma ve soğutma özellikleri var. Vodafone'nun acil durumlar için geliştirdiği ve aileye ve polise uyarı gönderen 'panik buton'u da cekette yer alıyor. Son özellikle çocuk kaçırmayı ve de kadına şiddeti önlemek açısından yakın gelecekte daha çok konuşacağımız önemli bir giyilebilir teknoloji özelliği.
Bu arada toplantı sırasında öğreniyorum ki geleceği okumak konusundaki titizliği Arzu Kaprol'a yeni kapılar açmaya devam ediyor. New York'taki Metropolitan Müzesi'nin kostüm bölümünü de yöneten Fashion Institute of Technology (FIT) Kaprol'un son 5 yılda yaptığı koleksiyonları inceleyip, iki kıyafeti 16 ülkeyi dolaşacak bir sergide yer alması için seçmiş bile.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA