Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Apple’ın elinden tuttuğu gençlere büyük ödül!

Kod yazan çocuklarımız çoğalsın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredata koymaya karar verdiği kod yazma dersiyle ilgili gelişmeler hızlansın ve Türkiye bu alanda gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatsın istiyoruz.
Peki neler oluyor? Türkiye'deki 'geliştirici pazarı'nda kimler, neleri başarıyor? Bu pazarın büyüklüğü dünyada ve Türkiye'de nereye koşuyor?
İşte bu soruların cevabını Apple Türkiye'nin yaptırdığı bir araştırma sonucunda yakaladım. Apple, uygulama devrimini 2008'de başlatmıştı ve böylece Avrupa'da 1.4 milyon iş olanağı yaratılmasına yardımcı olmuştu. Apple Türkiye'den aldığım bilgiye göre dünya çapında App Store satışlarından elde edilen 36.5 milyar euronun üzerindeki kazancın 10.2 milyonu Avrupa'daki uygulama geliştiricilerine ödendi. Yani kod yazan ve büyük oranda genç insanlar uygulama geliştirerek ciddi para kazandı.
Türkiye'de ise Apple eko sistemi tarafından desteklenen iOS uygulama geliştiricilerin sayısının 8 bine ulaştığını öğreniyorum.
Bu alandaki istihdam da uygulama geliştiriciler, tasarımcılar ve girişimciler olarak değişiyor ve sayıları her geçen gün artıyor. Şimdi öğreniyorum ki bu geliştiriciler arasında kadınlar da çoğalıyor. Bu alanda benim dikkatimi yurtdışında aldığı bir ödülle çeken ve de örnek olmasını istediğim bir uygulamadan söz etmek istiyorum. 1994 doğumlu Hasan Zafer Elcik ve Can Dörtkardeşler, Otsimo isimli uygulamanın kurucuları ve yukarıda sözünü ettiğim 8 bin uygulama geliştirici arasında yer alıyorlar. Apple Türkiye yöneticileri; Zafer Elcik ve Dörtkardeşler'den söz ederken, "Biz enerjilerini, ideallerini ve ortaya çıkardıkları sonuçları çok sevdik. Şimdi uygulamalarının 1-2 hafta içinde App Store onayıyla canlıya alınmasını heyecanla bekliyorlar" diyorlar.
Otsimo, otizmli çocuklarla ilgili çok faydalı bir uygulama ve Tohum Otizm Vakfı da en büyük destekçilerinden biri. Ne güzel ki bu uygulamayla bir ödülün de sahibi olmuşlar. Hasan Zafer Elcik, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisi. Apple Türkiye'nin girişimiyle Otsimo, dünyanın en saygın sosyal girişimcilik yarışması olan Global Social Venture Competition'da Ortadoğu, Avrupa, Afrika birincisi çıkarak finale kalmış. Böylece, 1999'dan beri UC Berkeley tarafından düzenlenen dünya çapındaki bu yarışmanın finaline kalan ilk Türk girişimi unvanının da sahibi olmuş. Ardından da finalde Three Global Finalist Award'ı kazanarak güzel bir ödülle Türkiye'ye dönmüş.
Güzel olan şu. Bir taraftan uygulama geliştirerek bunu paraya dönüştüren genç girişimcilerin diğer yandan da sadece sosyal fayda güderek, insanların hayatlarına böylesi önemli dokunuşlar yapan gençlerin sayısı artıyor. Hasan Zafer Elcik, otizmli bir kardeşe sahip olmanın verdiği güçle, onu çok iyi tanıyıp hayatını bu uygulama sayesinde eğitim alarak kolaylaştıracak bir uygulama yapmayı başarıyor ve bu uygulaması önemli bir ödüle layık görülüyor.
Türkiye'de kod yazma dersleri yaygınlaştıkça ve tabana yayıldıkça bu alanda çok daha büyük başarı öyküleriyle karşılaşacağımız artık kesinleşti. Siz ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA