Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Erzurum'a spor turizmi şart

Erzurum'un Üniversite Oyunları'nı alış hikayesine dün değindik. Bugün sıra Erzurum'un neler kazandığında ve neler kazanabileceğinde. Böyle büyük bir organizasyonu alınca elbetteki birçok spor tesisi yanında konaklama tesisi ve altyapıda da önemli yatırımlar yapmanız gerek. Erzurum bunları kazandı. Başbakan Erdoğan, inşaat, altyapı ve oyunlar organizasyonu için Erzurum'a toplam 650 milyon liralık bir kaynak aktarıldığını açıkladı. Türkiye, İzmir'deki yaz oyunlarında olduğu gibi coğrafi konumu sayesinde Erzurum'daki kış oyunlarında da bir katılım rekoru kıracak. 2 bin 800 ila 3 bin 200 arasında sporcu, toplam 5 bine yakın yabancı konuğun oyunlar için Erzurum'a geleceği öngörülüyor.

YATAK SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ
Buz pateni, buz hokeyi ve curling yarışmaları için kapasiteleri 500 ile 3 bin arasında 5 tesis dışında Konaklı, Palandöken ve Kandilli kayak merkezleri Erzurum'u gelecekte bir kış sporları merkezi yapabilir, yapmalıdır da. Tüm bu yatırım, oyunlarda 11 günlük yarışma programında kullanılıp kapatılacak değil. Yurtkur tarafından Atatürk Üniversitesi içinde yapılan 3 bin 700 kişilik sporcu köyü de düşünüldüğünde, Palandöken'deki 4-5 yıldızlı konaklama imkanlarıyla Erzurum ciddi bir yatak kapasitesine ulaşmış. Mevcut tesislerin ileride de iyi kullanılıp ekonomik anlamda da başarı öyküsünün yazılabilmesi için öncelikli şartlardan biri olan yatak kapasitesinde sorun görünmüyor. Erzurum'u ve şehirle birlikte Atatürk Üniversitesi'nin kış sporları cazibe merkezi haline getirmek için spor teşkilatı bir tanıtım atağı için kolları sıvamış durumda. Oyunlardan sonra yabancı federasyonları ziyaretler ve Erzurum'a kamp davetleri planlandı. Turizm bürokrasisinin bu atakta yardımcı olması, faaliyetlerin ortak yürümesi işi kolaylaştıracaktır.
"Erzurum'da olimpiyat olur mu?" sorusunu Erzurum'da Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül'e yönelttik. Yanıtı, "15 bin kişilik salon ve kızak tesisi dışında spor alanı olarak eksiğimiz yok. Ama olimpiyat şehre verilir. Sadece tesis yetmez. Erzurum da olimpiyatlara hazır hale getirilmeli" oldu.
Erzurum'un, benzerlerinden en önemli farkı, havalimanı-oyunlar köyü- oteller-spor alanlarının (biatlon hariç) 6-7 kilometre çapında bir alana sığması. Mesela Vancouver'da bazı yarışmalar merkeze kilometrelerce uzaklıktaydı. Tesisler, Erzurum'a yeni bir spor merkezi olma şansı veriyor. Rusya'nın 2014'te ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları'na burada hazırlanma talebi mevcut. Ancak Ruslar'ın tesislerin kendilerine tahsis edilmesi talebine sıcak bakmadığını belirten Akgül'ün planları farklı.

AKGÜL'ÜN PLANLARI FARKLI
"Önemli olan bunları dört mevsim kullanmak. Oyunlar sonrası düğmeye basılıyor. Bazı salonların zemini sökülüp parke yapılacak. Erzurum, basketbol, voleybol, hentbol takımları için de kamp yeri olacak"
diyen Akgül, Erzurum'a ve tesislere dev organizasyonlar istiyor. "Kışın bu tesislere Dünya Şampiyonası ayaklarının yakışacağının farkındayız. Birçok branşta, özellikle kayakla atlamada Dünya Şampiyonası'nın bir etabını istiyoruz."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA