Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

Sorular... Sorular... Sorular...

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, bugün TFF Başkanvekilleri Lutfi Arıboğan ve Servet Yardımcı ile basın toplantısı düzenleyecek. "Kamuoyunun gündemindeki konulara ilişkin" ifadesiyle konusu duyurulan toplantı Mövenpick Otel'de 10.30'da başlayacak.
Ağırlıklı konu kulüp yetkililerinin TFF, MHK ve hakemler hakkındaki açıklamaları olacak; "Türk futbolundaki güven ortamı ve yükselen marka değerinin" altı çizilecek.

ARSLAN GİBİ TIRMANIŞ
TFF'nin zirvesinden "Hakem hataları futbolun içinde var. Önemli olan marka değerimizi korumak" gibi ifadelerden çok, kurumsal anlamda da merak edilen bazı konulara yanıtlar gerekiyor. Mesela "yandaş" gözlemciler iddialarını TFF herhalde onaylamıyor. O zaman; 2006-07 sezonunda gözlemciliğe başlayıp Lig B'de bir maç alabilen bir ismin, Şubat 2008'de yeni MHK'ya kadar başka maç almayıp Oğuz Sarvan ile birlikte 2008 Nisan ve Mayıs'ta 2.Lig klasmanda 3 maç alıp her sezon bir lig atlayarak bugün Süper Lig'de Ocak ayı sonu itibarıyla 5 maça ulaşması normal midir? (Bu yükselişin perde arkasını yarın SABAH'ta okuyacaksınız.)
Son mali Genel Kurul'da TFF Başkanı Özgener "8 ayrı talimatı birleştirip profesyonel hakemliğe başlamış olduk" dedi. Neden bu vaat yerine gelmedi ve sadece üç MHK üyesi profesyonelliğe geçebildi?

VAN HOOİJDONK NE OLDU?
Pierre van Hooijdonk ile 4 Şubat Cuma günü İstinye'de görüşüldü.
Anlaşma sağlandı ki; A2 takımının kampına gitti. Hazırlık maçlarında kulübedeydi.
Ama TFF'den hala resmi bir açıklama yok. Bu, "Pierre van Hooijdonk'un yetkileri ve görev tanımı A ve A2 Milli Takım teknik heyetlerinde sıkıntı yaratacağından açıklanmıyor" iddiasını güçlendiriyor. Kendisinin yetkileri ve görev tanımı nedir ve bunlar neden açıklanmamıştır?
Beşiktaş Teknik Direktörü Schuster'in İstanbul Büyükşehir maçındaki hareketleri için verilen ceza ve Tahkim'in indirimi, TFF'nin en üst düzey üç yöneticisinin içine sinmiş midir? Tüm kurulların ve sorumluların görevlerini tam olarak yaptıklarını düşünüyor musunuz?
TFF'nin en çok övündüğü konular arasında sponsorluklar ve marka değerinin yükseltilmesi geliyor. TFF'nin kaç aydır akaryakıt firması sponsoru yoktur; neden bir türlü bulunamamaktadır?
Mali Genel Kurul'da Ankaragücü delegelerinin bir sorusu hala yanıt bekliyor.
Euro 2016 adaylık sürecine TFF'nin ayırdığı 8 milyon 327 bin liranın 5 milyon 392 bin liralık bölümünün danışmanlık ücreti olarak ödendiği firma hangisidir?


***
Futbol organizasyonunun tüm tarafları, kulüpler, yöneticiler, teknik direktörler ve sporcular fair play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik ilkelerine uymakla yükümlüdür.
TFF de üçüncü kişilerin futbol oyununun fair play kurallarına uygun şekilde dürüstlük ve sportmenlik ilkeleri doğrultusunda oynandığına dair inancını ve güvenini korumakla görevli; bu görevini gerçekleştirmek ve uygulamak üzere gerekli her tedbiri almaya hem yetkili hem de mecburdur. TFF, kamuoyunun futbol oyununun dürüstçe oynandığı/oynanacağı yönündeki inancını sarsacak oluşumların önüne geçmekle görevli ve yetkilidir. Futbol mevzuatının temel amacı da bunu sağlamaya yöneliktir. Bu amacın ihlal edilme olasılığını/tehlikesini bünyesinde barındıran eylemlerin, somut bir zarar ortaya çıkmış olmasa dahi, hukuken himaye görmesi mümkün değildir.
Bu paragraf, PFDK'nın Bülent Uygun'a "Talimatlara aykırı futbolcu temsilciliği faaliyeti" için verdiği cezayı onaylayan Tahkim Kurulu'nun gerekçeli kararı. "Eylem somut bir zarara yol açmasa da" ifadesinin altı çizilmeli. Futbolcularla ilgili kararın gerekçesinde de futbol ailesinin bir ferdinin hissedar olduğu şirketin faaliyet alanının onun görevi-işiyle faaliyet alanı açısından fair- play ilkelerine uymamasının TFF yargı kurumlarınca onaylanmadığı, bu tip ortaklıklara şirketten maddi menfaat temin edip etmediğine bakmadan karşı çıkıldığı vurgulandı.

BU ORTAKLIKLAR NEDİR?
TFF Yönetim Kurulu üyelerinden biri (yedek de olsa) lisanslı bir futbol temsilcisiyle ortak olabilir mi?
Bu şirketin faaliyet alanı futbol dışı bir sektör de olsa (örneğin eczacılık) futbolcu temsilcisinin TFF'deki irtibat adresiyle aynı adreste faaliyet gösteriyor olması sıkıntı yaratır mı?
Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'ndan bir üyenin ortak olduğu danışmanlık şirketinin Ticaret Sicil Kayıtları'na göre faaliyet alanları arasında "Organizasyon-
Menajerlik-Spor"
başlığı altında "Her türlü menajerlik faaliyetlerini yürütmek. Bunun gerektirdiği tüm işlemleri ve sözleşmeleri yapmak, başvurmak ve aracılık faaliyetlerini yürütmek" yazması bir güvensizlik yaratır mı?
Bir başka UÇK üyesinin faaliyete geçmemiş de olsa faaliyet konusu müşterek bahis oynatmak olan bir şirketteki yönetim kurulu üyeliği kamuoyunda "Futbol dürüst oyun ilkeleri doğrultusunda oynanıyor" inanç ve güvenini sarsar mı?
Son üç soruya verilecek yanıtın Tahkim Kurulu kararındaki "eylem somut bir zarara yol açmasa da" ifadesiyle uyuşması gerekmez mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA