Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Taslak Başbakan'a gitti mortgage martta geliyor

Kira öder gibi ev sahibi olmak hayalden öteye geçiyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ipotek bankacılığı (mortgage) kanun taslağını tamamladı ve Başbakanlığa sundu. Başbakanlığın 1-2 aylık incelemesinden sonra Bakanlar Kurulu'ndan geçecek olan kanun tasarısının Mart 2005'e kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. SPK'nın altyapısını hazırladığı ipotek bankacılığı şöyle işleyecek:

* Kamu öncülüğünde İpoteğe Dayalı Menkul Kıymet Kuruluşu (İDMKK) kurulacak.

* İDMKK'nin yüzde 49'u devlet (kamu bankaları ve Toplu Konut İdaresi), yüzde 51'i özel sektöre (yerli ve yabancı bankalar, özel finans kuruluşları) ait olacak. Kuruluş daha sonra özelleştirilecek.

* Bankalar tüketicilere kredi açacak. Karşılığında ipotek alacak.

* İDMKK, kredi alacağını, kuracağı İpotek Yatırım Fonları'na verebileceği gibi kendisi de menkul kıymete dönüştürebilecek. Yani ipoteklerin karşılığında özel bir menkul kıymet ihraç edilecek. Özellikle uzun vadeli yatırım yapan yerli ve yabancı fonlar ile emeklilik şirketleri bu menkul kıymetleri alacak. Böylece sistemi çevirecek kaynak yaratılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA