Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Tekstilci hükümetten 'umduğunu değil, sadece KDV indirimini aldı'

Tekstil sektörünün dört gözle beklediği destek paketinden sadece KDV indirimi çıktı. İndirimli enerji, sigorta primi ve gelir vergisi yükünün aşağıya çekilmesi konularında somut gelişme olmadı

Bakanlar Kurulu'ndan, tekstil sektörü için sadece "KDV indirimi" müjdesi çıktı. Kur politikasının gözden geçirilmesi, indirimli elektrik, sigorta primi ve gelir vergisi yükünün aşağıya çekilmesi konularında somut gelişme olmadı. Bakanlar Kurulu'nda, sektörel ayrım olmaksızın istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına ilişkin genel bir çalışma yapılması benimsendi. Geçen hafta Başbakanlık'ta tekstilcilerle hükümeti biraraya getiren Tekstil Zirvesi'nin beklenen sonuçları dün 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek tarafından açıklandı. Çiçek, yaptığı açıklamada, "Tekstil, Türkiye için hayati önemdedir. İhracat kaleminde en baştadır. İstihdam açısından önemlidir. Son zamanlarda ilgili kuruluşların talepleri vardı. Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme yapıldı. Hem tekstil sektörü hem de deri sektörüyle ilgili kararları Başbakan (bugün) grup toplantısında açıklayacak. Önemli kararları herkes duymuş olacak" dedi.

MALİYE KAZANÇLI ÇIKTI
Maliye Bakanlığı verilerine göre, tekstil sektöründe KDV iadesi dolayısıyla yılda 3.5 milyar YTL ödeniyor. KDV'nin, yüzde 18'den 8'e çekilmesi halinde, KDV indirimi tutarı azalacak. Hatta maliye, vergi iadesi yapmayacağı için 2 milyar YTL artıya geçecek. Bakanlar Kurulu'ndaki değerlendirmelerde, "İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması tek sektöre odaklanmamalı. Böyle bir yaklaşım Dünya Ticaret Örgütü normlarına da aykırı. Mali disiplin gözetilerek tüm sektörleri kapsayan bir çalışma yapılsın" denildi. Başbakan Erdoğan da "Maliye, Hazine, DPT biraraya gelsin. Mutabık kalsın" diyerek görüşlere destek verdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA