Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Tekstile KDV indirimi tamam sigorta prim indirimi veto yedi

Tekstil sektörünün rekabet gücünü koruması için masaya yatırılan önlemlerden, sadece KDV indirimine vize çıktı. Sektörde sigorta yükünün 10 puan indirilmesinin maliyeti 500 milyon YTL olarak hesaplanınca bu istek veto yedi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Tekstil Sektörü Sorunlarının Çözüm Zirvesi'nin ardından yapılan teknik çalışmalarda sadece KDV indirimine vize çıktı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in koordine ettiği önceki geceki toplantıda, IMF'nin de ikna edilmesi kaydıyla tekstilde KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesi benimsendi. Sektörde sigorta yükünün 10 puan indirilmesinin maliyeti 500 milyon YTL olarak hesaplandı. Bu istek veto yedi. Bu aşamada yeni istihdama, vergi ve sigorta primi indirimi için söz verilecek.

MALİYE'NİN İŞİNE GELİYOR
Maliye Bakanlığı, ihracata konu tekstil ürünlerinde, malın toptancıya (ihracatçıya) teslimi aşaması nda KDV oranını düşürerek, haksız KDV iadesi taleplerini azaltmayı hedefliyor. Plana göre, perakendeciye yapılan teslimler standart orana tabi olacak ancak, toptancı ve dolayısıyla ihracatçılara yapılacak teslimlerde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e çekilecek. Oysa sektör, elyaftan başlayıp takım elbiseye kadar uzanan üretim zincirinin tamamı nda yüzde 8 KDV'de ısrar ediyor. Maliye ise ihracatta 7 milyar YTL'yi bulan vergi iadesinin büyük bölümünün tekstil sektörüne yapıldığını, vergi indiriminin, iade miktarını azaltacağını böylece gelir kaybı olmayacağını hesaplıyor. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de tekstil sektörünün istediği KDV indirimi konusunda, oranın yüzde 18'den 8'e ve enerji maliyetleriyle ilgili çalışma yapıldığını söyledi. Tüzmen, ''çalışma tamamlandıktan sonra Bakanlar Kurulu'na getirilecek'' dedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA