Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Yarışta son düzlüğe üç aday kafa kafaya girdi

Babacan'ın üniversiteden bürokrasiye kazandırdığı Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı başkanlık için en güçlü aday... Ahmet Ertürk?ün başkanlığını yaptığı TMSF, Şener?in sorumluluğunda. Ertürk de MB başkanlığı için adı geçenler arasında.... Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı?nın DPT, BDDK ve Hazine deneyimi var, IMF?nin ve piyasanın güvendiği isim olması artı yönleri

Ekonomi yönetiminin amiral gemisi olarak adlandırılan Merkez Bankası Başkanlığı için son dakika yarışı hızlandı. Başkent ekonomi kulislerinde, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, Başbakan Tayyip Erdoğan'la son bir hafta için bir dizi özel görüşme yaptığı ve bazı isimler önerdiği konuşuluyor. Ancak, üzerinde mutabakata varılan bir isim henüz yok. Yinede en çok ismi geçenler başta Bakan Ali Babacan'ın üzerinde durduğu Erdem Başcı, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı. Başbakan Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılacak atamayı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de açacağı belirtiliyor. Başkan Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi 13 Mart pazartesi günü doluyor. Bu tarihe kadar kararname çıkmazsa, bankanın bir süre vekaletle yönetileceği ifade ediliyor. Dün Ankara kulisleri, Erdem Başçı'nın, başkanlığa atanmasına ilişkin kararnamenin imzaya açıldığı haberi ile hareketlendi.

ERDEM BAŞCI FAKTÖRÜ
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve Devlet Bakanı Ali Babacan, henüz imzaya açılmış bir kararname olmadığını duyurdu. Erdem Başçı ismi ise piyasalara yabancı değil. Başçı, Babacan'ın Bilkent Üniversitesi'nden bürokrasiye kazandırdığı bir isim. Bir süre bakan danışmanlığı yaptı. 2003'te Merkez Bankası'na, başkan yardımcısı olarak girdi. Başçı, Babacan'a yakın bir isim olmakla birlikte, hükümetle tam uyumlu bir sima olarak tanınmıyor.

DEVLET DENEYİMİ AZ
Devlet deneyiminin fazla olmaması ise "dezavantaj" gibi gösteriliyor. Babacan'ın çalışma tarzı, ketumiyete önem vermesi, yakın temas içinde olması bu aşamada Başçı'yı şanslı kılıyor.

SEZER'İN DE İKNA EDİLMESİ ŞART
Merkez Bankası'na yapılacak atamada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de ikna edilmesi gerekiyor. Merkez Bankası Başkanları, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ile IMF'ye gönderilen Niyet Mektupları'na ortak imza atıyor. Bağımsız Merkez Bankası'nın, bu yıldan itibaren "açık enflasyon hedeflemesine" geçmesi, gerektiğinde hükümetle karşı karşıya gelmeyi göze alabilecek bir ismin atanmasını gerekli kılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA