Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Seçim barajının riski!

Temsilde adalet, yönetimde istikrar. Türkiye'de seçim sisteminin bel kemiğini oluşturan bu formül, acaba ülkenin en önemli sorunu açısından handikap yaratıyor mu? Örneğin, seçim barajı yüzünden Güneydoğu'da, terör örgütü güdümünde organize işler yapılmıyor mu? Yani, seçim barajını aşamayacağını gören BDP türevi partiler, neredeyse örgütün belirlediği isimleri, yine örgütün belirlediği yerlerden bağımsız aday göstererek seçilmesini sağlamıyor mu? Hatta bağımsız adayların TBMM'ye girmesini garantilemek üzere o seçim çevresindeki ilçeleri gruplandırıp, adaylara göre oy dağıtılmasını başaramıyor mu? Başarıyor. Bu durumda, örgüt gölgesinde seçilen isimlerin, örgütün yörüngesinden çıkması düşünülebilir mi? Hayır. O milletvekilleri, PKK'yı terör örgütü ilan edebilir mi? Hayır. Özgür iradenin engellendiği bir ortamda, toplumun beklentileri ile uyumlu çaba sergilenebilir mi? Yine hayır. BDP'li vekillerin nasıl seçildiğini görmeden, seçildikten sonra büyük barış projesine taraf olmalarını istemek gerçekçi mi? Hayır. Zaten örgütle paralel düşünen kadrolar arasında hasbelkader sağduyu sahibi olanlar varsa dahi onların, o dar gruptan ayrılması söz konusu mu? Hayır. Çünkü ne örgüte ne de devlete yaranabilirler.

***

Peki, seçim barajı düşürülse, bölgede örgüt emri ile seçilen 20 asker milletvekili yerine, aday profili zenginleşebilir mi? Örgütün etkilediği standart isimlerin dışında, makul yerel aktörler de siyasete girebilir mi? Etnik temelli siyaset yapan partide çok seslilik başlar mı? Sınırlı da olsa parti içi demokrasi sayesinde, şiddeti savunanlar ile sivil çözüme yaktın olanlar arasında tarihi hesaplaşma yaşanmaz mı? Silahların gölgesinde Kürt siyaseti yeşertmekte ısrar edenlerle, silahları susturacak siyasiler arasındaki farkın görülmesi mümkün olamaz mı?
Tüm bu sorulara benim yanıtım, "Neden olmasın?"

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA