Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Sezer ve hatırlattıkları

Önceki akşam Ankara, geleneksel bir festivale ev sahipliği yaparken, salondaki hava düşünmeye değerdi.
29. Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseri ve kemanın efsane ismi Suna Kan'ın resitali ile başladı. Hâlâ doğru düzgün konser salonuna sahip olamayan Ankara'da kültürsanat, yıllardır Sevda Cenap And Müzik Vakfı'nın özverisi ve sponsorların ilgisi ile ayakta kalabiliyor. Konserin çarpıcı yanı, izleyicilerin profilinde gizliydi. Diplomatlar, iş ve sanat dünyası, siyasi yelpazenin bir bölümü...
Konser öncesi yerleşme tamamlanıyordu ki birden alkış koptu. Dikkatlerin protokol kapısına yöneldiği anda, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer beliriverdi.

***

Kamuya açık ortamlarda pek görülmeyen, Gölbaşı'ndaki konutunda kabuğuna çekilen Sezer, Türkiye'nin bugün geldiği noktada önemli gösterge olmayı sürdürüyor.
Önemsenmesi gereken bir kitle onu "modern cumhuriyetin simgesi" gibi görüyor.
Ezici bir kitle de onu, "önyargılı cumhuriyetin temsilcisi" gibi algılıyor.
Sevgi ve nefret sarkacında savrulan o kimlikte; "değerler siyaseti" ile "halk siyaseti" arasındaki fark belirginleşiyor. Cumhuriyetin sağ-sol ayrımı gözetilmeksizin sahiplenilmesi gereken ilkelerinin "dayatmacı devlet" modeli ile uygulandığı dönemlerinden, "halkçı katılım" modelinin ağır bastığı dönemine geçiliyor. Bu geçişin sancıları, değişik görüş ve düşünceye sahip kimselerin ifade problemlerinde ve kaygılarında dışa vuruyor.
Şayet; eski cumhurbaşkanı sıkça halk konserine, bugünkü kabine üyeleri de eşleriyle birlikte müzik festivaline gidebilse ve her iki taraf deplasman duygusu yaşamasa mesele kalmayacak. Kendi evinde alkışlanan, birbirine alternatif gibi sunulan siyasi portreler, "ötekileştirme" veya "öteki gibi hissetme" duygularının kaynağı olabiliyor.
***

Sezer demişken...
Bizler, mühim olayları gerektiğinde şahıslardan ayrıştırarak makamlara saygı sınırında değerlendiririz. Bu hassasiyetimize rağmen, Sezer'in ülkeye bir açıklama borcu olduğunu düşünüyoruz. 2003'ten itibaren altyapısı kurulan darbe planlama girişimlerinden, 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimini etkilemeye dönük organize çalışmalardan ne kadar haberdardı? Demokrasi ve devlet organlarının eşgüdümü adına ne yaptı? Sezer'in penceresinden arka planı görmek herkesin hakkı!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA