Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Büyük meydan okuma

Siyaset okumalarında olağan tahminlerin yanı sıra "sürpriz" olarak nitelenebilecek gelişmelere de hazırlıklı olmak gerekiyor.
7 Haziran seçimlerinde siyasi zeminde gözlenen kırılma, "lokal ve dönemsel mi?" yoksa siyasetin yeniden inşasına yol açacak kadar "büyük ve sürekli mi?"
1 Kasım seçimleri bu kritik sorunun cevabını bulmamıza yol açacak kadar önemli. Zira siyasetin bundan sonra alacağı şekil AK Parti'ye bağlı. AK Parti'siz bir hükümet kurulamayacağı çok açık. AK Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağı ise "büyük meydan okumaları" beraberinde getirmeye aday!

***

Bugün kimi yorumcular ve kamuoyunun nabzını tutan uzmanlar AK Parti için ağırlıklı olarak "sınırda iktidar" öngörüsünde bulunuyor. AK Parti ile sorunlu etkili gruplar ise iştahla "koalisyon" bekliyorlar. Koalisyon demişken... Muhtelif faydaları sayılıyor ama riskleri de fazla aslında. Koalisyon ortağının siyasal profiline göre, AK Parti'ye nüfuz edemeyen tüm odaklar için eşsiz fırsatlar söz konusu. AK Parti, iç muhasebesini yaptığını ve politikalarına samimi biçimde yansıttığını göstermediği sürece olası koalisyon,
Faiz lobisini hareketlendirebilir,
Beyaz Türkleri cesaretlendirebilir,
Paralel Yapı'yı canlandırabilir,
Medyadaki bölünmeyi derinleştirebilir,
Bürokrasiyi parçalayabilir,
İsrail'i ve içerideki ortaklarını soluklandırabilir,
Silahlı Kürt gruplara zaman kazandırabilir,
Yargıya fren yaptırabilir,
Türkiye'nin, küresel gelişmeleri etkileyen bölgesel güç iddiasını sekteye uğratabilir...
***

Sadece ve sadece "toplumsal stres boşalması" gerekliliği ile istenen çok partili hükümet modeli Türkiye'ye hız kaybettirir. Tek şans, koalisyona açılacak kredi döneminde "Anayasa mimarisinde" gerçekleştirilebilecek kısmi değişiklik olabilir. Aksi takdirde, uzlaşma yozlaşmaya dönüşebilir. Umut diye pompalanan koalisyon modellerinde, uyumsuzlukla beslenen, giderek sertleşen siyasi ve toplumsal tabloyla baş etme gereği doğabilir.
***

Baştaki "meydan okuma" tezimize gelince...
AK Parti tek başına iktidar olursa 2019'da,
Koalisyon zorunluluğu çıkarsa 2017'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan neden yeniden aktif siyasete dönmesin!
Türkiye, "ertelenmiş büyük değişimleri" başaracaksa Erdoğan'ın nihai kararını görmeden kesin kararlar verilmemeli!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA