Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

AB'nin vize zulmü ticaretimize engel!..

Avrupa Birliği'nin "alırız, almayız" oyalaması süredursun, mevcut vize uygulamalarında çıtayı giderek tırmandırması, dış ticaretimiz için "tarife dışı engel" halini almaya başladı.
Bir yanda yaşlanan ve yavaşlayan ekonomisinin eksenini Türkiye üzerinden bakir pazarlara kaydırma kurnazlığı... Öte yanda krizin daralttığı refah ve çatırdayan sosyal devlet kurumları yüzünden tırmanan Türk düşmanlığı...
Bunlar yetmezmiş gibi mevcut vizeleri, "gelir kapısı" haline getirmeleri de cabası...
Uyum sürecinde; bize dayatılan "ev ödevi listesine" uymak için çırpınaduralım, AB'nin içinde bulunduğu durum, bize dayatılanları gözden geçirme ihtiyacı doğuruyor.
Mesela vizede Türkiye'ye yönelik "düşmanca tutum" yalnızca konsoloslukların "gelir kapısı" olma arzusu ile açıklanamaz düzeye geldi.
Dış ticaretin zaten kayan eksenini, bu tutumlarıyla iyice kendi üzerlerinden uzaklaştırıyorlar.
Vizesiz ekonomi sahası oluşturma yönündeki adımlarımızın yeni ticaret bölgeleri var ettiği ortamda Avrupa'nın bu tutumu, "haksız rekabet" yaratacak boyutlara ulaşıyor.
Hızlı vize, soru sorma parası, 6 aylık vize yerine 3 günlük vize, çoklu giriş yerine tek giriş derken; son 3 yılda 3'e katlanan mali külfet söz konusu...
Küreselleşmenin ortadan kaldırdığı sınırları şimdi "Deli Dumrul vizesi" ile yeniden inşa eden AB ülkeleri, en fazla zararı, bu ülkelerle iş yapan girişimcimize veriyor.
Eskiden makul fiyatlardan, az bürokrasi ile ve uygun süre için alınan vizeler, neredeyse "harami vurgunu" maliyetiyle "pasavan geçiş" halini almış durumda.
Ret cevabı verip yeniden davet edepsizliği, aldığı haracın üstüne yatma terbiyesizliği de cabası...
Peki bunlarla mücadele etmeyecek miyiz? "yurtta sulh cihanda sulh" diyerek "pasif tutum" ile AB'nin elinde oyuncak haline mi geleceğiz?
Elimizde; kendi içine sıkışmış kalmış 450 milyonluk AB'ye sunulacak onlarca kozdan biri; bizim üzerimizden kendi eksenini, doymamış pazarlara kaydırma imkânı...
Yaşlanan ve yavaşlayan Avrupa'nın girişimcimize, insanımıza konsoloslukları üzerinden yaptığı zulmün bir müeyyidesi olmalı...
Ticaretimizi; vize ayıbıyla "tarife dışı" engelleyen AB'ye karşı bir an önce tedbir almak şart!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA