Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Vergi kaynaklı kalkınma!

Ülke her yıl ortalama % 7 büyürken, Doğu ve Güneydoğu; % 9.5 büyüsün. Bu durum; 2023'e dek kesintisiz sürsün. Yılda 9.6 milyar $ yatırım bölgeye aksın. Toplamda 116 milyar $'ı kamu olmak üzere 356 milyar $'lık yatırım yapılsın...
Bu rakamlar, CHP'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu ekonomik raporunun özeti. Ankara Göksu Restoran'daki kahvaltıda Genel Başkan Kılıçdaroğlu, raporu anlatıyor; "CHP olarak bölgenin geri kalmışlığına son verecek ve dünyaya açacak somut projemizle karşınızdayız."
Raporun teknik takdimini yapan Bülent Gökdemir; Batı'dan Doğu'ya kayan üretimin, bölge için yeni fırsatlar sunduğunu belirterek, bu yüzden bölgenin kabiliyetlerine uygun projelerle bu fırsatı yakalama hedefini paylaştı. Anlattığı; Ortadoğu, Afrika, Orta Asya coğrafyasının talep yapısıyla uyumlu bölgenin, düşük-orta fiyat ve teknolojili mallar üzerinden yerel kalkınmanın sağlanabileceği...
Sencer Ayata; oyuncak sektörünün ve enerji pillerinin üretim üssü örneğini veriyor.
Projelerin kaynak sorunu; ekonominin dinamizminden doğacak vergi geliri farkına adreslenmiş. Kalkınma hızındaki her 1 puanlık artışın 0.9 puanlık ek vergi geliri sağlayacağı kabulünden hareketle, ihtiyaç duyulacak kaynağın "kendiliğinden" birikeceği öngörülmüş. Bu bana enerjisini kendisi üreten Erke Projesi gibi muhal geliyor. Zira vergi geliri oluşturacak dinamizme varmak için de çok fazla başlangıç kaynağı, kaçınılmazdır.
İki soru soruyorum; Biri, bırakın sağlıklı üretim bilgisi veya sanayi envanterini, bölgedeki odaların kaç üyesi olduğunu dahi bilmediği ortamda, rapora girdi olan verilerin güvenilirliği yönünde. Bülent Gökdemir; "maalesef elimizde olanla yetindik" diyor.
Kılıçdaroğlu'ndan özellikle özel sektörün bölgeye yığınca teşvike rağmen gitmediğini hatırlatarak, "yatırım ikliminde" bölgenin huzur ve güvenine dair atılacak somut adımları soruyorum. Genel Başkan'ın yaklaşımı; "huzur, demokrasi ve kalkınmanın eşanlı yürüyeceği" yönünde.
Kürtlerin tüm ekonomik sorunları çözülüp refah düzeyi de arttığında, onların artık anadille eğitim ve özerklik taleplerinden vazgeçip geçmeyeceği, meçhul. Kaldı ki "huzur-güven geldiğinde ekonomi gelişir" tezi de doğru değil. Terörün 30 yıldır uğramadığı Sinop da, 120 yıldan bu yana kurşun sıkılmamış Çanakkale de geri gidiyor. Bu hatırlatmaya Kılıçdaroğlu; "doğru teşviklerle" yatırımların bölgeye akacağı cevabını veriyor.
Kılıçdaroğlu, CHP'nin 3 grupta oy kaybettiğini söylüyor; Esnaf, çiftçi ve ev kadınları... Bu kesimler için aile sigortası, 1.5 liraya mazot, Giresun'a fındık borsası gibi çözümler geliştirilmiş.
Genel Başkan, CHP'ye karşı oluşan "ordudan yana, devlet partisi, halktan uzak ve projesizlik" gibi değer yargılarının, Aile Sigortası, Sivil Toplum, Gençler, Doğu Raporu ve yakında tanıtılacak Çocuk Yoksulluğu çalışmaları ile aşılacağı kanaatinde.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA