Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Seda Sayan maddesi Erol Köse parçacığı

Bizler dün, gün boyu, Seda Sayan EVRENİNDE Erol Köse PARÇACIĞINI aradık durduk. Tv ekranları, gazete sayfaları, facebook, twitter ve bloglarda...
Dünya ise nefesini tutmuş Tanrı Parçacığını bekliyordu. CERN konferans salonunda yüzlerce bilim insanı ve gazeteci, Higgs Bozonu'nu keşfetmek için yapılan Atlas deneyinin başındaki Fabiola Fianotti'yi bekledi saatlerce.
Dün çoğumuza göre sıradan bir gündü. Dünya nüfusunun 7 milyarı aşma günü değildi. Milli veya dini bayram da yoktu. Dünya şu veya bu günü de değildi. Dün sadece CERN'deki deneyin sonuçlarının açıklandığı gündü.
Higg Bozonu, evrenin başlangıcındaki Büyük Patlama sırasında enerjiden maddeye geçerken atomların nasıl olup da kütle kazandığını açıklayan teorinin kilit noktası.
Peter Higgs adlı teorik fizikçinin 60'lı yıllarda ortaya attığı teoriye göre patlama sonrasında ortaya "bozon" adlı parçacıklar çıkıp, maddeye kütle kazandırmış ve galaksi, nebula, yıldız, gezegenleri, kısaca kâinatı var etmişlerdi. Bu yüzden popüler kültürde buna Tanrı Parçacığı denildi.
10 milyar dolar harcanarak kurulan CERN deney kompleksinde, evreni başlatan büyük patlama şartları canlandırıldı. Zira bozonlar büyük patlamadan sonra yok olmuştu ve onları yeniden üretmedikçe, teori ispatlanamazdı.
Can kulağıyla Atlas Deneyi'nin Başkanı Fabiola Fianotti'yi dinledik; "Tanrı parçacığı'nın izlerine rastladık ancak varlığıyla ilgili kesin açıklama için daha fazla deney yapılması gerek."
Bugün
de çoğumuz için sıradan(!) bir gün olacak. Seda Sayan evrenine hapsedilmiş dikkatimiz, Erol Köse Parçacığı için bütün "rikkatini" harcayacak.
Bu arada belki birilerinin ilgisini çeker diye söylüyorum; Yenilenmeyi (inovasyon) diline dolayan ama eyleme dökemeyen bizler için belki ilginç olabilecek; "İSO 10. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi" var.
CERN ile ne ilgisi var? Şu ilgisi var; bizim sanayicilerin arayacağı konu "sürdürülebilir rekabet gücü; Dalgaları Yöneterek Geleceği Tasarlamak."
Evreni var eden Tanrı Parçacığı uğruna 10 milyarı har vurup harman savuran(!) bilim insanları bir yanda...
12 yılda 500 milyar ihracat 2 trilyon $ milli gelir yaratacak sanayicinin 10 yıldır konuştuğu ancak 10 kuruş harcayabilmişliği beri yanda.
Acaba bugünkü kongrede Seda Sayan maddesi, Erol Köse parçacığıyla çarpışır mı? Tıpkı Tanrı Parçacığı gibi... Derin merak içindeyim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA