Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Noterden ihtar-nağmeler

Hukukun "belge güvenliği" artık teknoloji ile sağlanabiliyorsa "böylesine bel büken noter harçları ve eziyetine ne gerek var?" diye sormuş; "noter yeter!" demiştik. Noterin harcından zahmetinden bezmiş insanlar "teşekkür" ederken noterler de boş durmadı. Dün e-postam "sağol" mesajı kadar noter ihtarnamesiyle doldu, taştı.
Bazıları "ama... gerekçelerimiz var" diye başlayan "bilgi dolu" mesajlar atarken, diğerleri tıpkı ihtarname üslubuyla alay etti veya tehdit savurdu.
Alaycılar beni cehaletle suçlayıp "notersiz bir dünyanın" mümkün olmadığı temasını işlediler. Tehditkâr sözler ise "yolum bir şekilde kendilerine düşerse", başıma geleceklere dairdi.
Ben bir noter değilim. Hukuk eğitimi de almadım. Ama hukukun belge güvenliğine ne derece muhtaç olduğunu bilirim. Bunu sağlamak için yasa koyucu düne kadar noterlere ihtiyaç duyuyordu. Çünkü başka bir yöntem yoktu. Ama bugün böyle bir zorunluluk yok. Zira elektronikteki gelişmeler ve bunu çerçeveleyen yeni yasalar, "e-imza", "e-noter" gibi kurumları hayatımıza dahil etti.
Bir dokun bin ah işit hesabı, iş dünyasının, öğrenci, oto sahibi, kısaca vatandaşın "noter yeter" haberine verdiği tepkilerin ortak paydası, noterlik kurumunun yeniden düşünülmesi gereğini tanımlıyor. İnsanlar "noter zorunluluğu" olan işlemlerin "ortaçağ işkencesi" gibi ağır olduğundan şikâyetçi. Harçların şirketler için büyük bir maliyet kalemi, öğrenciler için de "yıkım" olduğunu söylüyorlar.
Kendini "hukukun vazgeçilmezi" ve hatta "belgelerin vasisi" gibi ulvi yere koyanları bir kenara bırakıyorum. Aklı başındaki noterler "sistemin sorgulanması" ve hatta "yeniden yapılandırılması" konusunda değerli görüşler paylaştı. Noterlik makbuzunda aslında devletin maliyesine çalıştıklarını, "değerli kâğıt bedeli, imza harçları, işlemin nispi harcı", ayrıca işleme göre ödenen damga vergisine yani devlet kalemlerine dikkat çekenler de oldu.
Avrupa müktesebatı ve dünya örneklerini dile getiren noterlerin referansı sahteciliğe karşı belge güvenliğinin önemi üzerineydi.
Noterlerin yok olması halinde bu sektörde istihdam edilenlerin akıbeti de bu vesileyle sorgulanmış oldu. Görünen o ki, noterlik kurumunun, iş dünyası gerçekleri, yasal zorunlulukların gerekçeleri ve 181 farklı zorunluluğun, yeni baştan ele alınması zamanı gelmiş.
Yapılması gereken, bilişimin hallettiklerini ayıklayıp, noteri zorunlu kılan işlemleri en aza indirmek ve harçları ile bürokrasisini azaltmak. Noterde dahi evrakı bilgisayar üretiyorken bu fahiş harçlar niye?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA