Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

2B'nin 2 yüzü

Eğer beklentiniz "bedava" ise 5 kuruş dahi size pahalı gelir. Hele ki kendinizi hak sahibi görüyorsanız, sizden para isteyeni "düşman" beller, savaşırsınız.
Dün Cumhurbaşkanı, 2B yasasını onayladı ve yasa yürürlüğe girdi. Adı uzun fakat maksadını anlatıyor olduğundan aktarmakta fayda var: "Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile Orman Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun."
Aslında olup biten, fiili durumun yasal hale getirilmesi...
Hazine arazileri üzerindeki yerleşim ve kullanımın, orman köylüsü sahipliğine devri... Bunu yaparken, oluşan ranttan devletin de hak talep etmesi... İşgal demiyorum fakat yıllardır buraları tarım amaçlı veya tarım dışı kullananların, orman vasfı dışına çıkan bu arazilere sahip olma fırsatı...
Daha önceki halinden hayli iyileştirilmiş olarak onaylanan yasa ile satış bedeli, cari fiyatın %50'sine indirilmiş durumda. Tarım dışı kullanımlar için bu oran %70 düzeyinde. Şayet arazi belediye mücavirinde ise 5 yılda 10 taksit, dışında ise 6 yılda 12 taksit ödeme kolaylığı var. Peşinat ise 3 ayda %10 veya %20 olarak belirlenmiş...
Bu satışın şartlarına yönelik teknik detaylarına her yerden ulaşmak mümkün. Ben, 2B üzerinden toplumda yürütülen 2 yüzlülüğe dikkat çekmek istiyorum. Ne mi demek istiyorum, sıralayayım:
1- Devletin ormanını sahilini veya kamusal hizmet alanını, nehri, gölü birilerine peşkeş çektiği yok. Olan, zaten fiili halin, yasallaştırılması...
2- Orman köylüsünün ormandan dönüştürerek kullandığı arazi, hâlâ Hazine'nin ve kentte oturan %75 nüfusun da ortak malı... Burada "kullanan öder" prensibi gereği, bu araziyi işleyen, kullanan, devreden, satan, geliştiren her kimse, onun arazi sahibi Hazine'ye bir bedel ödemesi söz konusu...
3- Devlet, köy hizmetleri üzerinden orman köylüsüne her türlü hizmeti götürme gayretinde... Kışın yolunu açmak yazın suyunu getirmek, elektriği ve diğer hizmetleri sunmak, bedava değil ve merkezi bütçeden, 75 milyon insanın ortak cebinden karşılanıyor bu paralar. 2B arazilerinden yararlananların "hiçbir şey vermeden, her şeyi alma" zihin yapısı, tam bir 2 yüzlülük örneğidir.
4- Sahipsizlik felsefesi bize "herkese ait olan hiç kimseye ait değildir" der. Bu açıdan orman köylüsünün zaten fiilen kullandığı 2B üzerindeki hak sahipliği, yerinde bir kararla, "birilerine ait" hale getiriliyor. Bu sayede 2B arazileri korunacak ve geliştirilebilecek.
5- Toplumu "ormanlar yağmalanıyor" diye galeyana getirenlerin asıl amacı nedir bilmiyorum ama ortak malımızı bedavaya birilerine verecek kadar zengin değiliz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA