Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Gibi yapmak!

Mudisiz banka olur mu? Dünya Bankası? Onun bile fon sağlayıcısı var, mevduat yatıranı olmasa da... Bankaların 60'ı aşan işlemler üzerinden mudiyi adeta yolması, son Tüketici Yasa Taslağı'nda yer alan tedbirlerle frenlenecek. En azından umudumuz budur.
Yasayı Resmi Gazete hayata geçirmez, insanlar uygular. Zaten yasa, onu kimin, hangi çerçevede uygulayacağını da tanımlar. Misal bankalara yönelik 65 farklı işlemi gözden geçirme yetkisi... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK, bu taslak sayesinde kıble sorunundan kurtarılıyor. Daha önce bankaları koruma şartlanmasındaki kurumun yeni görevi, bankalardan mudileri ve kredi kullananları korumak olarak tanımlanıyor. Zaten yeni başkanı "yetkim yok" feryadı ile bunu talep etmedi mi?
Şimdi bize düşen, BDDK'nın ortadan kalkan "yetkim yok" mazereti ardından atacağı adımları izlemektir. Eski başkanı, bankalarıma dokundurmam efeliğinde idi. Dokundurmadı da... Bu işi Rekabet Kurumu yapmak zorunda kaldı, verdiği cezalar ise bizzat bazı bankalar tarafından "komik" bulundu, itibarsızlaştırma kampanyalarına maruz kaldı.
Geçen hafta Çalık Holding CEO'su Dr. Berat Albayrak, son 10 yılda statükonun ne kadar putu varsa devirerek bugüne gelindiğinden söz ediyor ve finansal sistemde maalesef bu statükonun devam ettiğinden yakınıyordu. Düzenleyici kurumların görevlerini hakkıyla yapmaları halinde Türkiye'nin önündeki son takozun da kalkacağını zikrediyordu.
Son takozun finansal statükodan, faizi, kolay kazancı şiar edinmişlerin örgütlü yapılarından oluştuğu fikrine katılıyorum. BDDK, tam da bu noktada statükoya karşı tavrını koymak durumunda kalacak. Ya kendine yasa ile verilen yetkiyi kullanıp bankaları olması gereken etik, mantık düzlemine çekecek veya statükonun aktörlerinin cazibesiyle takozdan yana çıkıp "gibi" yapacak.
Gibi yapmak, bir davaya zarar vermenin en "sinsi" yoludur ve bile bile yanlış gerekçeler ileri sürerek o davayı savunmanın adıdır. Biz şimdi BDDK'nın ne yapacağına veya neyi "gibi" yapacağına bakıyor olacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA