Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Partilerdeki "Eşref Erdem" sayısı!..

12 Eylül referandumu her kesimce farklı şekilde servis ediliyor. Kimi, baştan "hayır" diyor; kimi de partinin amacını gözetmeksizin oy vereceğini söylüyor. Başbakan Erdoğan Bingöl'e gitti. Hemen yanı başında yer alan CHP Bingöl Yedisu Belediye Başkanı Mehmet Şerif Memioğlu, üzerinde ''evet'' yazan şapkayla mitinge katıldı. Böylece farklı bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Daha sonra "evet" kervanına CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem de katıldı. Erdem, şimdi partisinin kendisi hakkında vereceği kararı bekliyor.
Böyle bir konjonktürde ciddi araştırmalara imza atan Marmara Sosyal Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin araştırması, partilerde bir hayli fazla "farklı düşünenler" olduğunu ortaya koyuyor.
Yani, muhalefette "Eşref Erdem" sayısı sonucu etkileyecek gibi görünüyor... AK Parti'de "Farklı düşünüyorum" diye ortaya çıkan olmasa da "hayır" diyenleri ve kararsızları yabana atmamak gerekiyor.
Zaten, farklı düşünmek parti içi demokrasiyi gösterir.

***

Bu çalışma çok yeni...
Başta referandum olmak üzere parti içi dengeleri de değerlendiriyor. Araştırma, 27 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında 19 ilde yapıldı. 2 bin 684 kişiyle yüz yüze görüşüldü. Bence, önemli bir detay eksik!..
Şirket her şeyi araştırmış, ancak 12 Eylül'ü bizzat yaşayanlarla 12 Eylül'ü kitaplardan ve canlı tanıklardan öğrenen gençler ne diyor, buna bakmamış. Kadınlar ne düşünüyor, analiz etmemiş. Aslında sandığın sonucunu bu ayrım, belirleyecek.
Çünkü oy kullanacak 49.5 milyon seçmenin büyük bölümünü kadınlar ve gençler oluşturuyor.
***

Partilerin içindeki evet, hayır oranını vermeden önce, genel oy oranını belirtelim. Artıeksi yüzde 1 yanılma payı olan bu saha çalışmasında evet yüzde 54.9'la galip!..
Aslında yüzde 54'ü 54 yapan, muhalefet partilerindeki "Eşref Erdem" sayısının bir hayli fazla olması. Sözü uzatmadan parti parti, 'evet-hayır tablosu'nu dikkatinize sunalım.
MHP: Yüzde 15.9 evet.
CHP: Yüzde 6 evet.
BDP: Yüzde 32 evet.
BBP: Yüzde 57 evet.
SP: Yüzde 60 evet.
AK Parti: Yüzde 74.1 evet.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA