Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Rejim farkı

Van'da 5 yıldızlı otel yok! Doğru dürüst düğün salonu yok! Ancak özgürlük var. Kimileri "Güneydoğu'da özgürlük yok" dese de, Hakkâri'yi Van'ı, bu söze gerekçe gösterse de, İran'ın özgürlük alanı burnunun dibindeki Van. Çünkü İranlılar, düğünlerini Türkiye'de yapmak için harekete geçmiş. Adres Van. İran kendine nefes kapısı arıyor. Van, İngilizce bir ya da tek anlamına gelir. İranlılar için Van, 1 numara!..
Bu da nereden çıktı? diyeceksiniz, anlatalım.
Geçen hafta Van'daydım. Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) bu yıl ilkini düzenlediği Van Turizm Fuarı'nı organize eden Forum Fuarcılık'ın sahibi Bilgin Aygün dedi ki: "Biraz önce bir arkadaşım aradı. İranlılar harıl harıl düğün salonu arıyormuş, boş salon yok!"
Yıllardır terörün gölgesinde yaşayan Van, kabuğuna sığmıyor.

***

Vanlılar, kamuoyundaki kötü imajdan rahatsız! İki yıldır bunu düzeltmek için "Ortak akıl" toplantıları düzenliyor. Şehir, "Van Gölü'nü Van Denizi'ne dönüştürme" çalışmasına odaklanmış. Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan çıkan fikri kentin tüm sivil toplum kuruluşları sahiplenmiş. Girişimci Metin Öztopçu, tersane kurmuş, yat yapıyor. Van, ticaret ve turizmde dönüşüm yapıyor. Değişime Vanlı işadamları öncülük ediyor. 5 yıldızlı otel yatırımları başlamış. Vedat Elik, sahibi olduğu Elite World Otel halkasına Van'ı ekliyor. 2012'de açacak. Ankara'daki Rescate Otelleri'nin sahibi Kurtuluş Akay'ın oteli 2011'de faaliyete geçecek. Vanlılar, son dönemin en popüler işadamı olarak gördükleri hemşerileri Fettah Tamince'den de umudu kesmemiş, yatırım yapmasını istiyor.
Bir dönemin ünlü borsacısı ama şimdi enerjisini enerjiye veren Global Yatırım Holding'in sahibi Mehmet Kutman da otel yatırımı için yer arayanlardan...
***

Van'daki hareketlilik Devlet Planlama Teşkilatı'nı da (DPT) harekete geçirmiş. Geçen ay Van cazibe merkezi ilan edilmiş. 60 milyon lira bütçe ayrılmış. Proje bekliyor.
Ekmek olmayınca huzur olmuyor. Van'a da iş ve aş lazım. Geçmişteki kötü örnekler ortada. Van Et el değiştirdi. Van Yün, Van Bulgur kapatıldı. Erciş Şeker Fabrikası'nın dışında Van'da bacası tüten bir tek fabrika kalmadı. İşte bu düşünceden hareketle kurulan Van İŞGEM, fikri ve becerisi olup da, kendi işini kurmak isteyenlere koçluk yapıyor. 30 işkolunda 300 kişiye iş sağlarken, AB'den aldığı 4 milyon 980 bin euroluk hibe projeyle iş kolunu 60'ya, çalışan sayısını 600'e çıkarmaya hazırlanıyor. Az şey mi?
Taş atan çocukların ağabeyleri artık İŞGEM'de girişimci. 8 bin taş atan çocuk ise Van'daki Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın parkında eğitim görüyor. Ancak sayısı 16'ya ulaşan İŞGEM'ler sıkıntılı. 6 yıldır yasa olmadan çalışıyor, bu yüzden "Sürdürülebilirlilik sorunu (!)" yaşıyor. Nevşehir Avanos İŞGEM kapandı, Eskişehir kapatılacak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün bir an önce bu işe al atması şart. Böylece birileri İŞ- GEM'lere üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçebilir!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA