Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Alaton'dan bir Doğu masalı (!)

İşe bakın!.. 87 yıllık Cumhuriyet tarihinde 16 "Doğu Raporu" hazırlanmış. 1924'te rahmetli Celal Bayar'ın üzerinde çalıştığı rapor, bugün dahil hazırlanmış en kapsamlı rapor. Ama o günden bugüne değişen pek bir şey yok.
Kürt sorunu, terör ortada...
Doğu ve Güneydoğu insanı hâlâ iş bekliyor...
Terör gerekçesiyle bir bir fabrikalar kapanmış. "Doğu fabrika mezarlığı" taş atan çocukların "oyun alanı" olmuş. Bana bu mezarlığı Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton hatırlattı.
Dedi ki: "Kenan Evren ve yönetimi beni mecbur etti. 1984'te Siirt'e gittim, Siirt Meyan Kökü Fabrikası'nı satın aldım. Kısa bir süre sonra anladım ki, Bülent Ecevit hükümeti döneminde Almanya'dan alınan fabrika çalışmıyor! Meğer çalışmayan fabrikayı satın almışız, farkında bile değiliz. O yüzden 2 yıl çalıştık, 12 milyon dolara yeni bir fabrika kurduk. 1986'da açılışı yaptık. 140 kişiye iş verdik. 4 bin 500 aile fabrikadan geçimini sağladı."
Fabrikada dağlardan toplanan meyan kökü işleniyor.
İşlenen ürün ABD'deki sigara fabrikalarına ihraç ediliyor.
İhracat 1992'de 8.5 milyon dolara ulaşmış...
İşte işlerin iyi gittiği böyle bir dönemde, bir gün bölgede görev yapan komutan Alaton'u arıyor: "Meyan kökü toplayanlar, dağa çıkanlara ekmek ve peynir taşıyor! Fabrika kapanacak" diyor. Alaton ne yapsın? Emir, demiri kesiyor. Dönemin Siirt Valisi, "fabrika kapanmasın" diye çırpınıyor. Nafile! Elden bir şey gelmiyor. O da Alaton'u Siirt'e davet ediyor.
Diyor ki: "Bakın, siz buraya gelmeden önce alacakaranlıkta dışarıda kuyruk olurdu. Her gün köylüye bir ekmek verirdik. Siz, fabrikayı kurdunuz, kuyruklar kalktı. İnsanlar, 6 yılda para kazanmaya alıştı."
Kıssadan hisse.
Eylemsizlik kararıyla ilgili tartışmaların yeniden alevlendiği bir dönemde, PKK'yı zayıflatmak için köylüyü işsiz bıraktığımız günleri hatırlatmak istedik.
Doğu'nun fabrika mezarlığı çarpıcı öykülerle dolu.
Biz yazacağız, Türkiye değişecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA