Hani, "Üzüm üzüme baka baka kararır" diye meşhur bir sözümüz vardır... Evet, yıllarca biz de üzüme bakıp karardık. Üretimde dünya şampiyonuyuz(!) Fakat, biz yarım kilo üzümü 500 kuruşa satarken elin oğlu, aynı gramajlı üzümü birinci sınıf şarap haline getirip binlerce dolara masalara sürüyor. Dünyanın en çok tüketilen içkisinin şarap olduğunu düşünürsek kaybın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkar.
Artık üzüme bir başka türlü bakıyoruz.
Yani, kararmıyoruz.
***
Zevk için üzüm ve şarap üretimine giren işadamlarımız,
devasa güçlerini kullanmaya başladı. Esas Holding listenin başında yer alıyor. Holdingin kurucusu ve beyni sayılan
Şevket Sabancı, şarap ekonomisini seviyor.
Holding, birinci sınıf şarap üretimi için start verdi. Bu yolda önümüzdeki günlerde
belki bir şarap şirketi satın alacak. İhtimal ki,
yabancı! Holding üzüm ve şarap sektörünü inceliyor. O tecrübeler, yakında Türkiye'ye kazanç olarak geri dönecek.
***
Şevket Sabancı'yla
Türkiye İş Bankası Müzesi'nde açılan
"10 Adımda Kapalıçarşı" Sergisi'nin kokteylinde karşılaştım. Ayaküstü konuştuk: "İtalya'da zirvede
üç marka yarışıyor. Biri de
Gaja. Barbarosso köyü yakınlarında şarap üreten ama şimdi yolunu
Toscana'ya çeviren Angelo Gaja'nın yarattığı bir marka. Aile,
üç nesildir bu işi yapıyor. Kendileri yakın dostumdur. Ondan etkilendik, şarap konusunu gündeme aldık" dedi.
Demek ki, üzüme Esas'lı bir bakış var.