Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

'Dün dündür', nereye dayanacak?

Borç yapılandırmasının çerçevesi yenilendi.
İçeriği zenginleşti. Memur kanunundan, istihdam paketine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan torba yasa tasarısına dönüştü. Büyük bir aksilik olmazsa yarın Meclis'te görüşülecek. Tasarıda özelleştirmeyi ilgilendiren önemli bir detayı atlamamak gerekiyor.
Özeti şu: "Özelleştirmede devredilmiş şirketler geçmişe dönük sorgulanamaz!"
Bu ne demek? Demirel'in meşhur sözü 'Dün dündür...' nereye kadar dayanacak, acaba hangi dönemi kapsıyor? 2003'ten beri yapılan özelleştirmelerde yargıya taşınmış ve süren yığınla dava var. Bunlar düşecek mi? Konuya açıklık getirilmesi şart.
İşte, bu davalardan bir örnek, Manisa Et ve Tavuk Kombinası...
87 dönüm arazi
üzerinde kurulu kombina 2004'te satıldı, üzerinden 6 yıl geçti, fakat satış süreciyle ilgili sıkıntı bir türlü bitmiyor. Satışı yapan 11 kişilik Özelleştirme İdaresi kadrosu iki yıldır Ankara 3. Ceza' da ter döküyor.

***
Bugün Enerji Bakanlığı Müsteşarı, o dönem Özelleştirme İdaresi Başkanı olan Metin Kilci, Başkan Yardımcısı İsmail Destan, Proje Grup Başkanı Zübeyde Yıldız Koç, uzmanlar, Ahmet Küşat Yazıcıoğlu, Sabahattin Sayın, Hilal Öztürk ve Zafer Demirkan ile idare avukatı Canan Doğan ihaleye "hile ve fesat" karıştırmaktan yargılanıyor.
Özelleştirme İdaresi, satışı yaparken şartnameye üç madde koyarak, "Kombinayı alanlar en az 50 işçi çalıştıracak, 3 yılda toplam 2 milyon dolar yatırım yapılacak, öngörülen sürede yatırım gerçekleşmezse, kombina ve arazi satılamaz" dedi.
Kısacası kombinanın üçüncü şahıslara devredilmesi engellendi.
İhaleye iki firma katıldı.
İpi, 1 milyon 260 bin dolar veren MAY-ET göğüsledi.
Buraya kadar bir sorun yok.
Şirketi "Çalıştıracağım" diyerek satın alan MAY-ET, Özelleştirme Yüksek Kurulu'ndan hemen onay aldı, şartnameye takılmadı bile...
Sonra tesisi Klimasan'a satıverdi. Tereyağından kıl çeker gibi... İhbar üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı işe el koydu.
Hâlâ dava sürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA