Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Dağlıcalı Hasan'ın vatan sevgisi

Sıcak bir haziran günüydü. Akiller il il Türkiye turundaydı. İtalyan beyaz eşya üreticisi Indesit Company Türkiye Ülke Müdürü Turgay Dağ, ayda 1.500 adet beyaz eşya sattığı Van'dan ikinci büyük satış yaptığı il, Hakkâri'ye yola çıktı. Önce Yüksekova bayisi Nihat Düzsöz'e uğradı. Mağazanın önünde etrafına bakınırken yanına poşulu bir yaşlı adam yaklaştı. Dağ'ı akil sanıp konuşmaya başladı. Bayi durumu görünce ikisini de içeriye buyur etti. Yaşlı adam bayinin çevirisiyle dedi ki: "Korkmayın, gelin, yatırım yapın. Ülke hepimizin. Biz, 1974'te Askerlik Şubesi'ne gittik. 'Gemi alın' diye bastırdık."
Dağ, "Amca burada deniz yok, niye gemi istediniz?" diye sorunca yaşlı adam, "Alınacak gemiyle Kıbrıs'a destek için gitmeyi düşündük" yanıtını verdi. Yaşlı amcanın adı Hasan Gündüz. Yüreğimizde kapanmayan yaraların sembolü haline gelen Dağlıca köyünden. Türkiye'nin acılarla yoğrulmuş en yoksul köylerinden birinde yaşıyor. İhtiyacı ekonomiye daha fazla katılım.
Bölge insanının Türkiye'ye sahip çıktığını gösteriyor.

***

Başbakan Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel yönetimi lideri Barzani cumartesi Diyarbakır'da buluşacak. Buluşma bölgenin yeniden yapılanmasıyla ilgili kilometre taşı. Bu, karşılıklı bağımlılık ilişkisinin yol açtığı bir sonuç. Bizim ucuz ve kaliteli Irak petrol ve gazına, Irak'ın da kaynağı gelire dönüştürmeye ihtiyacı var. Zira fosil yakıt geliri burnumuzun dibinde küçük bir Kürt İsviçre'si yaratacak.
Bağdat'taki istikrar Erbil'e huzur ve güven getirecek. Peki, bu durum Türkiye'nin Kürtlerine ne sağlar? Kazan kazan politikası bu... Demokratik mücadele Türkiyeli Kürtlerin uluslararası olmasını pekiştirecek. Belki de o yüzden Turgay Dağ'ın anlattıkları ilgimi çekti. Neden küçük İsviçre'nin beyaz eşyası Türkiye'nin Güneydoğu'sundan geçip Erbil'e gitmesin?
***

Indesit Company, 19 yıl önce açtığı ve 1200 kişinin çalıştığı Manisa'daki fabrikasında buzdolabı üretiyor. Çamaşır ve bulaşık makinesini ithal ediyor. Hotpoint markası ile açtığı bayiler orta ve orta sınıf üstü ürün satıyor. 81 il ile 950 ilçede yaptığı satışlarda Van, Hakkâri, Diyarbakır başı çekiyor.
Dağ bunu "Deprem'de Van'a yatırım yaptık. Altyapımızı kurduk" diye özetliyor. Marka sadakati bu olsa gerek.
Bir ev, iki araba ve üç beyaz eşyanın yatırım kabul edildiği Türkiye'de Hotpoint markası ile Kürt vatandaşlarımız arasında duygusal bağ çoktan kurulmuş. Hotpoint şimdi de 2 milyar lirayı bulan küçük ev aletleri pazarına gözünü dikti. Tasarımı ve yüksek teknolojisiyle öne çıkan küçük ev aletlerinde tüketiciyle duygusal bağ kuracak. Indesit'in dünyada 16 fabrikası var. Beşi Polonya'da, ikisi Rusya'da. İki ülke merkez üs. Indesit Türkiye yılda yüzde 30 büyüyor. Bu büyüme bazı yerli beyaz eşya üreticilerini heyecanlandırıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA