Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ İBRAHİM ALTAY

Dijital derebeyleri

Okurlarımızdan hemen her hafta 'içerik kaldırma' talepleri gelir. Eski tarihli bir haberdir; okurumuz haberin yanlış olduğunu, alakasız olduğunu ya da kendisine isnad edilen suçlamalardan aklandığını belirtir ve haberin kaldırılmasını ister. Biz de kendilerini hukuk servisine yönlendiririz.
Yeldeğirmenleriyle savaşmak gibi... Ama yazmadan geçmeyeceğim.
Bu neviden mağduriyetlerin en önemli nedeni: internet arama motorları. Bize sormadan bizimle alakalı her şeyi kodluyor, arşivliyor ve listeliyorlar. Bizim bilgilerimizi satıp para kazanıyorlar. Son derece keyfi davranıyorlar. Devasa şirketler bunlar. Kendi hukuklarını dayatıyorlar.
Adeta dijital derebeylikleri kurmuşlar.
İşimize yaradıkları doğrudur ama aynı zamanda mahremiyetimizi ihlal ediyor ve pek çok okurumuzun hayatını mahvediyor, saygınlığını zedeliyorlar.
Aslında, okurlarımızdan gelen içeriğe erişimin engellenmesi taleplerinin esas muhatabı onlar. Bireylerin unutulma hakkına zerrece saygı göstermiyorlar.
Avrupa Birliği bu konuyu tartışmaya başladı ve bazı düzenlemeler yaptı. Google gibi şirketlerden talebim en azından AB ülkeleri için uymak zorunda oldukları kuralları Türkiye için de geçerli kılmaları.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA