Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Baykal'ın istifası CHP'yi nasıl etkiler?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, siyasi hayatının ikinci istifasıyla adeta deprem etkisi yarattı. Şiddeti yüksek bu deprem, hem genel siyaseti hem de CHP siyasetini sarstı ve daha da sarsacak.
Siyaset yeniden şekillenecek ve bunun en yoğun yaşanacağı yer de kuşkusuz CHP olacak. Baykalsız CHP yönetiminin bu siyasi krizi nasıl yöneteceği önümüzdeki süreci belirleyecek. Bunun da iki ayağı var.
Bir: CHP kurultayda yeni bir isim mi seçecek, yoksa Baykal'ı geri mi çağıracak? Mustafa Özyürek'in "Kurultay'da aday olmayacak" sözüyle Gürsel Tekin'in "Bundan sonra ağabeylik yapacak" sözleri dönmeyeceğinin işareti. Ama bu açıklamalara rağmen parti yönetimindeki eski kuşak siyasetçiler Baykal'ın geri dönmesi için elinden geleni yapacak.
Peki, bu açıklamalara rağmen döner mi?
Kurultaya kadar süreci izleyecek. Kimin ortaya çıktığına, kimlerin fırsatçılık yaptığına ve kimlerin destek verdiğine bakacak. Gözü yaşlı CHP'lilerin yoğunlaşması dönüşe yol açabilir.
Gelelim ikinci ayağa...
Baykal istifa konuşmasında hükümeti sert bir dille eleştirerek hatta komplonun arkasındaki güç diye niteleyerek ağır bir suçlama yaptı. Peki, bunu niye yaptı?
Doğrusu komplo kaseti kadar ağır ve itham edici bu konuşma bir belgeye, bilgiye dayanmıyorsa bir tek nedeni olabilir. Gerilim siyasetini sürdürerek CHP'nin dağılmasını önlemek. Bu strateji de geri dönebileceğine işaret ediyor. Ancak ortada başka bir gerçek daha var: Baykal bir haksızlığa, komploya kurban gitse de bu onun siyaseti sürdürebileceğini göstermez.
Siyaset bu yükü kaldıramaz. Zaten kaset komplosunu kuran akıl da bunu bildiği için en mahrem yerden vurdu. Artık bunun geri dönüşü zor görünüyor. Büyük olasılıkla CHP yoluna Baykal'sız devam edecek. Bu sürecin yansımalarını yakında göreceğiz. Baykal faktörü devreden çıkmış bir CHP'de, sert bir iktidar mücadelesi yaşanabilir. Yaşlı kuşak CHP'lilerle yeni kuşak CHP'liler arasında daha şimdiden kulis çalışmaları başladı. Kısa sürede ortaya çıkmayabilir ama çıkarsa da tam bir tasfiye hareketine dönüşür. Çünkü aralarındaki tek köprü Baykal'dı. Bu ikili yapı nedeniyle Baykal dışında profili yüksek bir aday da görünmüyor.
Parti dışında daha çok Kılıçdaroğlu - Tekin ikilisinden söz ediliyor ama Baykal'a rağmen ortaya çıkamayacakları da biliniyor.
Peki, Baykal bu ikiliyi işaret eder mi?
Etmeyeceğini herkes söylüyor. Eğer Baykal dönmezse o zaman devreye partinin üst yönetiminde köklü değişiklik yapmayacak Önder Sav, Faik Öztrak ya da kurultayı ertelemek gibi olasılıklar girebilir. Kısaca komplo kasetiyle CHP'de taşlar yerinden oynadı. Komplocular oynayan taşları yerine oturtacak planı da yaptılar mı bilinmez ama bilinen şu ki bunun ortaya çıkması için en azından kurultaya kadar beklemek gerekiyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA