Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Trabzon'da seçimin nabzı

1 Kasım seçimlerine kısa süre var. Seçim havası yok ama partiler çalışıyor ve 7 Haziran'dan çok daha önemli ve farklı bir seçime gidiyoruz.
Herkes de "Bu seçimlerden tek başına bir iktidar çıkacak mı?" ya da daha gerçekçi olanını söyleyelim; "AK Parti tek başına iktidar olacak mı?" sorusunun cevabını merak ediyor. Çünkü diğer üç partinin tek başına iktidar şansı yok.
Bu durum bile AK Parti'yi ve AK Partilileri umutlandırmaya yetiyor. Bunu en somut biçimde Karadeniz'in en önemli şehri Trabzon'da, AK Parti Kadın Kolları'nın düzenlediği "1 Kasım seçimleri ve siyasal istikrar" konulu panele katılmak için gittiğimizde gördük.
Sokakta, 7 Haziran'dan çok farklı bir durum var. Birincisi vatandaş, partilerin ne kadar oy aldığını ve sınırlarını gördü. İkincisi de 7 Haziran sonrası partilerin "hükümet kurma" konusundaki samimiyetini test etti.
Bir anlamda kimin işi yokuşa sürdüğünü, kimin elini taşın altına koyduğunu yaşayarak öğrendi. Bu ölçü nedeniyle 1 Kasım seçimleri sürprizlere gebe bir seçim olacak.
Trabzon'u dolaştığımızda seçime ilişkin ilk dikkatimizi çeken şey, iki gün önce Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı mitingin izleri ve ona ilişkin değerlendirmelerdi. İki kez ertelenmesine rağmen, Trabzonluların Başbakan'a yoğun ilgisi AK Partilileri bir hayli memnun etmiş.
Seçimin nabzına gelince... Milletvekili sayısı 6 olan Trabzon'da AK Parti 4, MHP 1, CHP 1 milletvekiline sahip. AK Parti açık ara önde. Oy oranı yüzde 55. Onu yüzde 20 ile MHP, yüzde 16 ile de CHP izliyor.
Bu tabloya ve genel seçim havasına bakınca, MHP ve CHP'nin Trabzon'da yeni bir hamle yapma şansı yok ama AK Parti'nin var. Çünkü AK Parti'ye hem MHP tabanından hem de yüzde 3.3 oy alan Saadet Partisi'nden oy gelebilir.
İşte 1 Kasım seçimlerini AK Partililer açısından heyecanlı yapan da bu beklenti. AK Parti, milletvekili sayısını 5'e çıkartma heyecanı yaşıyor.
Bu ihtimale Trabzon sokakları da şans veriyor. Onlara göre AK Parti şanslı çünkü iki motive edici gücü var: Birincisi ilk sırada siyasetin her kademesinde çalışmış genç siyasetçi Süleyman Soylu'nun aday olması, ikincisi ise Trabzonluların bakan beklentisi.
Yaşlı bir Trabzonlu şöyle diyor: "Süleyman Soylu, hem siyaseti iyi biliyor hem de Trabzon'u. Çok da çalışıyor. Trabzon iddialı insanları sever. Bu kez seçimlerde 5 yaparak daha güçlü bir Trabzon olduğunu göstereceğiz."
Sokağın işaret ettiği isim, Süleyman Soylu'yla gecenin geç saatlerinde buluşuyoruz. Önce Trabzon'u bölgenin en önemli merkezi yapacak, yatırım adası, ikinci havaalanı, İran'la Trabzon Limanı'nı buluşturacak demiryolu hattı ve transit yol gibi "çılgın projeler"den söz ediyor. Sonra da ekliyor: "Şayet milletimiz bize 1 Kasım'da tek başına iktidar görevi verirse, 6 ay içinde bu projeleri başlatırız."
Trabzon'u gezerken, AK Partililerin 7 Haziran seçimlerinden çok ciddi ders çıkarttıklarına da tanık olduk. Kadrolar arasındaki uyum, halkla sıcak ilişki, partiyi sahiplenme ve başarma duygusu çok daha ön planda. Bu değişimin sandığa yansımaması mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA