Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Başlıca sebepler

Kronik Hastalıklar: Kronik hastalıklar ile sertleşme bozukluğu arasındaki en çarpıcı ilişki şeker hastalığında görülür. Şeker hastası her iki erkekten neredeyse birinde sertleşme bozukluğu var. Kalp hastalıkları, damar sertliği, böbrek yetmezliği ve MS'de de sertleşmeye dair problemler görülebiliyor. Bu hastalıklar kan akışını ya da sinir iletisini bozabiliyor.

Yaşama Biçimi: Kan dolaşımını bozan alışkanlıklar da önemli sebepler arasında. Sigara içme, çok alkol alma, madde bağımlılığı damarlarda tahribata sebep olarak penise giden kan akışını azaltabiliyor. Şişmanlık ve az hareket etme de diğer risk faktörleri.

Cerrahi Girişimler: Prostat ya da idrar torbasına yönelik cerrahi girişimler sertleşme bozukluğuna yol açabiliyor. Kimilerinde penise giden sinirlerde kalıcı hasar meydana geldiği için sertleşme bozukluğunu düzeltmek için tedavi gerekirken kimilerinde bu durum geçici olabiliyor ve 6-18 ayda kendiliğinden düzelebiliyor.

İlaçlar: Bazı tansiyon ilaçları, depresyon ilaçları, sakinleştirici ve alerji ilaçları yan etki olarak sertleşme bozukluğu yapabiliyor. Bir erkek bu türde ilaçlar kullanıyor ve sertleşme bozukluğu varsa mutlaka doktoruna danışmalı.

Bazı Sporlar: Cinsel organ çevresine baskı yapan bazı sporlar burada geçen sinirleri bozabiliyor. Örneğin yanlış eyerle binilen at ya da yanlış sele ile sürülen bisiklet gibi. Doğru malzeme seçimi ve cinsel organın süngerli ya da jelli desteklerle korunması sorun yaşanmasını engelliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA