Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Opera ve bale maratonu için geri sayım başladı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü üç ay sürecek festival maratonu için start verdi. İstanbul, Efes, Trabzon, Bodrum ve Aspendos’ta düzenlenecek festivaller onlarca seçkin eseri binlerce sanatseverle buluşturacak

Bale kökenli sanatçı Tan Sağtürk'ün, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni olarak göreve başladığı andan itibaren geçen altı aylık kısa sürede opera ve bale içeriklerinde gözle görülür bir artış yaşanıyor.



Opera ve balemizi dünya standartlarında bir marka olması için ilk günden beri canla başla uğraşan Sağtürk'ün, verdiği öncelikli talimatlar arasında festivallerin erken dönemde planlanması ve bilet satışlarının da aynı şekilde başlatılması olmuştu. Nitekim festival programları bu yıl aylar öncesinden açıklandı. Devlet Opera ve Balesi'nin (DOB) bu yıl Haziran'dan Eylül sonuna kadar sürecek festival maratonu yerli ve yabancı önemli sanatçıları sanatseverlerle buluşturacak.



7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali, 29 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde Efes Antik Tiyatrosu'nun muhteşem atmosferinde gerçekleşecek. Klasik balenin en güzel örneklerinden biri olan Kuğu Gölü, Haldun Dormen'in kaleme aldığı, Melih Kibar'ın bestelediği Hisseli Harikalar Kumpanyası, Figaro'nun Düğünü, Evita, Tosca ve Zorba gibi eserler seyirciyle buluşacak. Festivalde ilk kez çocuk ve gençler için Barış Ormanı adlı çocuk operası prömiyer yapacak.



Biletleri satışa çıkan festival yolculuğu 01-14 Haziran tarihlerinde düzenlenecek olan 15. İstanbul Opera ve Bale Festivali'yle başlayacak. 1 Haziran'da AKM'de sahnelenecek Uçan Hollandalı balesiyle başlayacak olan festivalde sanatseverler Zorba, Madame Butterfly, Carmina Burana eserlerini izleme imkânı bulacak. Hayatını bale sanatına adayan ve Türkiye'nin pek çok bölgesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi bale ile tanıştıran Sağtürk de 5 Haziran'da çocuklar için özel bir etkinlik düzenleyecek. Baktiyar Adamzhan, Maude Sabourin, Melih Mertel, Iana Salenko, Marian Walter gibi uluslararası yıldız dansçıların sahne alacağı festival 6. İstanbul Uluslararası Opera ve Yarışmasının Gala Gecesi ve Ödül Töreni ile sona erecek.



Türkiye'nin ilk ve tek bale festivali olan Uluslararası Bodrum Bale Festivali bu yıl 21. kez sanatseverlerle buluşacak. İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen festival 3-22 Ağustos tarihlerinde balenin ve dansın en güzel örneklerini Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi'nde yurt içinden ve yurt dışından gelen sanatseverlere sunacak. Carmen, Muhteşem Gatsby, Güldestan gibi yerli temsillerin yanında Brezilyalı Basileu França Topluluğu da festivale ilk kez katılıyor.
Aspendos Antik Tiyatrosu'nun görkemli atmosferinde operanın, balenin ve dansın en güzel örneklerini sanatseverlerle buluşturan Aspendos Opera ve Bale Festivali ise bu yıl 31. Yaşını kutluyor. 13 Eylül'de Aida operasıyla başlayacak festival 30 Eylül'e dek opera ve balenin seçkin eserlerine ev sahipliği yapacak.
5. Trabzon Opera ve Bale günleri ise Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Trabzon Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleşecek. Samsun Devlet Opera ve Balesi sahneleyeceği 4 eserin 6 temsili 22-29 Haziran 2024 tarihlerinde KTÜ AKM Hasan Saka Salonu ve Trabzon Devlet Tiyatrosu Haluk Ongan Sahnesi'nde gerçekleşecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA