Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Gazeteciler ve militanlar

SABAH'TAN MEKTUP

Ergenekon, ona bağlı davalar, onunla ilişkilendirilen soruşturmalar ve operasyonlar, medyamızda kamplaşmayı iyice artırdı.
Daha kötüsü, militan gazeteciliği mesleğimizin baskın unsuru haline getirdi.
Bir tarafta körü körüne taraflar, öbür tarafta körü körüne karşıtlar.
Objektiflik başta olmak üzere mesleğimizin olmazsa olmazları saydığımız/sandığımız tüm ilkeler, tüm kriterler ayaklar altında.
Ben köşe yazarlarının, yorumcuların belli sınırlar içinde ve belli konularda militanlığını kabul ederim. Kimi çevre sorunlarında militan olur, kimi kadın haklarında, kimi bir başka toplumsal konuda.
Ama haberlerde militanlık?
Haberlerde belli bir davaya hizmet?
Asla!
Bu, mesleğimizin ruhunu özetleyen "Haber kutsal yorum hürdür" değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilkesinin inkârı olur. Yoksa unuttuk mu? Yoksa artık inkâr mı ediyoruz?
Bu iyice kabarmış denizlerde, bu dalgalı okyanuslarda SABAH'ın dümenini doğru rotada korumak, inanın hiç de kolay değil. Ama bugüne kadar başardık. Bundan sonra da başaracağız.
Elbette biz de tarafız.
Demokrasiden yana.
İnsan haklarından yana.
Düşünce, ifade, toplantı, gösteri, vicdan özgürlüklerinden yana.
Anayasa'da tanımlanan "Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti"nden yana.
Bu saydıklarım zaten Türk toplumunu ve o toplumu oluşturan unsurları bir arada tutan çimentolar.
Ama bunların ötesinde, bunların dışında, yarın çocuklarımızın, öbür gün torunlarımızın yüzlerini kızartacak militan gazetecilik ne Türkiye'ye bir fayda sağlar, ne insanlarımıza.
Gelin, mesleğimize musallat olan "Yandaş", "Candaş" yaftalarını elbirliğiyle indirelim. Sadece gazete olalım. Sadece gazetecilik yapalım. Yorumları, tercihleri, taraf olmayı köşelerimize, yorumcularımıza bırakalım... "New York Times"in ilkesi olan "All the news that's fit to print", yani "Basılmaya değer olan tüm haberler" bizim basınımız için de başlıca ölçü olsun... "Basılmaya değer olan tüm haberler"; ama çarpıtmadan, haberin içinde, satır aralarında, kullanılan fiillerle saptırmadan...
Biz SABAH'ta bunu yapmaya çalışıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Kararlılıkla, soğukkanlılıkla, vicdanla...
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA