Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Dizüstünde 4.5G patlaması

4.5G lisanslarının dağıtılmasıyla 1 Nisan 2016'da başlayacak servisler için hummalı bir hazırlık başladı. Sadece telefonlar değil entegre 4.5G yeteneği olan dizüstü bilgisayarlar ve USB modemlerle de data trafiğinde 2'nci büyük patlama yaşanacak

Yaklaşık 5 ay sonra 4.5G servisiyle tanışacağız. Uyumlu akıllı telefonlarda ücretsiz SIM kart değişikliğiyle bu müthiş hizmet kullanılmaya başlayacak. Dizüstü bilgisayarlar ise ya entegre 4.5G SIM desteği olan cihazlarla ya da 4.5G destekli USB modemlerle yapılacak. Yine altyapıyla uyumlu akıllı telefonları modem olarak kullanmayı da olasılıklar arasında sayabiliriz. 4.5G'nin data kullanımında 3G'de olduğu gibi büyük bir sıçramaya sebep olacağını tahmin etmek zor değil. Daha fazla ve daha farklı cihaz mobil genişbanttan yararlanacak. Telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar başı çekse de giyilebilir cihazlar, güvenlik kameraları, profesyonel kameralar ve daha pek çok cihaz 4.5G avantajını kullanacak. Mobil genişbant dizüstü bilgisayarların da bulut yeteneklerini artıracak. Daha az enerji tüketen antenler cihazların pil ömrünün uzamasına neden olacak. WiFi ile 4.5G geçişleri eskisi kadar enerji tüketmeyecek.

EKOSİSTEM BAŞARISI

Görüntülü konuşma 3G lisansları için en çok verilen örnekti. Ancak sanıldığı gibi operatörlerin servisleriyle yaygınlaşmadı. Uygulamalar ve cihazlar artışta daha etkili oldu. Alışkanlıkların oturmasında operatör servislerinin değil, uygulama geliştiricilerin daha etkin olduğunu gördük. Uygulama ekosistemi artık mobil endüstrinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. 4.5G'de uygulama geliştirme konusunda operatörler, eskisiye nazaran daha fazla girişimcileri kullanacak. Daha önce uygulama geliştiricileri zorlayan regülasyonların ortadan kalkması da girişimcileri memnun edecek yenilikler arasında.

ÜÇLÜ REKABET HER YERDE
İnternetin her şeyi yuttuğu bir ortamda tarifeler de değişimden etkilenecek. Cihazlara sahip olmak yerine aylık servis ücretiyle kullanım yaygınlaşacak. Bunun örneğini Apple'ın iPhone 6S ve iPhone 6S Plus satışlarında görmüştük. Windows 10 işletim sistemi ile yenilenen dizüstü bilgisayarların kablosuz ağ yetenekleri de artıyor. Bulutta iş yapma alışkanlıkları tarifeleri geri dönülmez şekilde değiştirecek. İnternette anlık mesajlaşma uygulamaları nasıl kısa mesajları (SMS) unutturduysa, inter üzerinden konuşma da ses tarifelerini tarihe gömecek. Mobil cihazlarda Google Android, Apple iOS ve Microsoft Windows platformları arasındaki rekabet, diğer cihazlara da taşınacak. Ancak açık kaynak kodlu yeni platformlar da ortaya çıkacak.

BİR GÖZÜMÜZ EVDE KALACAK
Yeni anne-babaların aklı işe başladıklarında evde kalıyor. WiFi erişim imkânı olmayan yerlerde güvenlik kameraları da 4.5G uyumlu olacak. Evlerde kullanılması için geliştirilen Panasonic Nubo güvenlik kamerası, WiFi erişimi olmayan yerlerde mobil 4G şebekesine bağlanarak görüntü aktarıyor. 250 dolara satılan Nubo, 2G ve 3G şebekesiyle de uyumlu çalışıyor. 140 derece genişliğinde HD görüntü aktarıyor. Operatörler aylık 7 ila 10 dolar arasında ücretle Nubo'yu kullanıma sunuyor. IP 66 suya dayanıklı olma özelliğiyle açık havada görüntü aktarabiliyor. Pili USB girişinden rahatlıkla şarj ediliyor. Nubo mobil şebeke dışında WiFi desteği de bulunuyor. Micros SD karta kayıt yapabiliyor. Şirketinizin deposu şehir dışında kablo çekmek için zorlandığınız bir bölgede bulunsa bile bu kamerayı kullanabiliyorsunuz.

YENİ DÖNEM İÇİN 5 SENARYO
* Önceden yapılan tahminleri kat ve kat aşacağız. Video kullanımı internet trafiğinde en geniş yeri tutmaya devam edecek. Canlı yayın sıradan bir uygulama olacak.
* Mobil cihazların tasarımı mobil hızlı internetten etkilenecek. Hibrit cihazların sayısı artacak.
* Bir dosyayı cihazın belleği yerine, buluta kaydetmek arasında neredeyse fark kalmayacak. Her cihazdan dosyaya erişim sağlayan bulut teknolojisi yaygınlaşacak.
* Video uygulamaları artacak. Video yükleme süreleri kısalacak. Daha fazla kişi video yükleme ve izleme alışkanlığı kazanacak.
* Makineler arası internet kullanımı patlayacak. İnternete bağlı cihazların sayısı artınca, her şey ölçülebilir hale gelecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA