Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İnternette hız fakiriyiz

1.6 milyon fiber erişime sahip abonenin olduğu Türkiye'de kullanım oranı henüz tek haneli rakamda. Yükleme hızı sıralamasında ise 59'uncuyuz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın operatörleri uyararak fiberde seferberlik ilan etmesinin altında 1 Nisan'da devreye girecek mobil 4.5G yatıyor. 4.5G evden ve ofisten hızlı internet talebini artıracak. Mobil internetin omurgası da fiber altyapıdan geçecek. Türkiye'de fiber kullanım oranı artsa da yatırımlar çok yavaş ilerliyor.

HENÜZ İLK AŞAMADAYIZ

Toplam 1.6 milyon fiber erişime sahip abonenin olduğu Türkiye'de kullanım oranı henüz tek haneli rakamlarda. Avrupa Birliği son dönemde agresif internet hedefleri getirdi. Bu da ülkelerin fiber altyapı yatırımlarında atağa kalkmasına neden oldu. Kuzey Avrupa ülkeleri bu alanda öncü. Son dönemde Bulgaristan, Slovakya ve Slovenya öne çıkmaya başladı. Türkiye fiber kullanım oranında yüzde 5'in hemen üstünde yer alıyor. Türkiye, Fransa, İtalya ve İspanya'nın önünde gözükse de ADSL2 teknolojisi yaygın tercih edildiği için böyle bir sıralama oluşmuş durumda. Uluslararası telekom meslek örgütlerinin araştırmaları Türkiye'nin fiber yatırımlarında henüz başlangıç aşamasında olduğunu ortaya koyuyor. Fiber erişim, Avrupa ortalamasının biraz üstünde yer alıyor.

HIZDA 59'UNCUYUZ

Veri trafiğinde iddialı konuma gelmeye çalışan Türkiye'de fiber seferberliği önemli mesafe alınmasını sağlayacak. İnternet Society Küresel İnternet Haritaları tablosuna göre, Türkiye 12.3 mbps indirme, 3.5 Mbps yükleme hızı rakamlarıyla tüm dünyada 59'uncu sırada yer alıyor. Türkiye 1.6 milyon fiber kullanıcısı pek çok abone DSL erişimi kullanıyor. Fiber altyapı konseyi Ocak 2015 rakamlarına göre, Türkiye'de kullanım oranı yüzde 7'ler civarında.

SIRA KABLO İNTERNETTE
Şu anda TURKSAT tarafından yönetilen ve yeni müşteri atağı yapan kablo internet şirketinin satışı özellikle Turkcell ve Vodafone'u heyecanlandırıyor. BTK rakamlarına göre 596 bin aboneye sahip şirketin durumu bu yıl içine netleşecek. Fiber altyapı dışında kablo internet erişimiyle ilgili verilecek karar büyük önem taşıyor.

FİBERİN ÖNÜNDEKİ BARİKATLAR
Frekans sorunları geç de olsa çözüldü. Mevcut fiber altyapısının (261 bin km) tüm operatörler tarafından adil kullanım kriterlerinin belirlenmesi gerekiyor.
Tüm tarafların küçük hesaplar yaparak pastayı büyütecek önerilerde bulunmaması şart.
Yeni yatırımların önünde en büyük engeli izin işlemleri oluşturuyor. Başta belediyeler olmak üzere izin işlemlerindeki bürokratik engeller yatırımların gecikmesine neden oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA