Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Aileler için okul zili çaldı

Tatilde telefon ve tablet kullanımında ayarı kaçıran çocukla baş etmekte zorlanan ailelere 10 adımda yardım. Yeni nesile ulaşmak için dijital köprülerinizi kurun

Sosyal medya, sanal gerçeklik gözlükleri ve insansız uçaklardan oluşan dünyaya doğan nesillere ulaşmak için aileler de alışkanlıklarını gözden geçirmek zorunda.
Uzun yaz tatili boyunca telefon ve tablet kullanımı konusunda çocuğunuzla baş edemediniz. Şimdi ders zili çalıyor ve aileler çocuklarıyla iletişim kuramamaktan şikâyetçi. Word Economic Forum'un altını çizdiği yetenekler olmadan ailelerin doğru dijital nesil yetiştirmesi çok zor.

İNTERNETTE SOKAK KÜLTÜRÜ
Dijital dünyanın farkında, yaratıcılığı yüksek ve girişimci ruha sahip nesil yetiştirmek kolay değil. Okul, dijital dünyada sahip olduğu arkadaşlar, örnek aldıkları gerçek ya da sanal karakterler çocukların geleceğini belirliyor. Çocuklar akıllı telefon veya internet kafelerde edindiği deneyimle "dijital sokak" kültürüyle büyüyor. Gece yarısı sokağa bırakmaya çekindiğiniz çocuğunuzu rehberlik yapmadan dijital sokak kültürüne kendi elinizle teslim ediyoruz.

DİJİTAL EĞİTİM SEFERBERLİĞİ
Okullar, aileler, eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı, medya, Sivil Toplum Örgütleri yeni bir eğitim seferberliği için harekete geçmek zorundayız. Gönüllüğü öne çıkaracak özel kampanyalarla yeni nesille aramıza dijital köprüler oluşturmak zorundayız. Dijital ortamda daha çok içerik oluşturulması için teşvikler oluşturmalıyız. Algoritma üretbilen zekaya, girişimci ruha, sanatsal yaratıcılığa ve duyarlılığa sahip nesiller için harekete geçmek şart.

HAYIR VE YASAK DEMEYİN!
Çocuklar sizden günde kaç kez hayır ve yasak kelimesimi duyuyor, düşünün. Çocuğunuzla birlikte keşfedin ve kuralları belirleyin.

ÇOCUĞUNUZA DİJİTAL VATANDAŞLIĞI ÖĞRETİN
* Siber zorbalığa karşı uyarın:
Çocuklarınızı başkalarının dili, dini, cinsiyeti veya fiziksel durumuyla ilgili saldırının zararlı olduğu konusunda uyarın ve çocuğunuz saldırıya uğruyorsa onunla iletişime geçin.
* Siber güvenlik tehdidi:
İndirilen yazılımlar, uygulamaların tehdit içerebileceğini, sosyal medya hesaplarının ve kredi kartı gibi özel bilgilerin şifresinin kimseyle paylaşılmaması gerektiğini hatırlatın.
* Kritik karar verme:
Çocuğunuzun doğruyu yanlıştan ayıracak duygusal zekaya sahip olması için çaba harcayın.
Bunu yapmanın en sağlam yolu ona zaman ayırmak olacak. Hurafelere ve akıl dışı olan tüm eylemlere uzak olmasını sağlayın.
* Dijital empati yeteneği:
Dijital dünyada paylaştıklarından dolayı incinebilecek ve sizi yanlış anlayabilecek insanlar olacağını çocuğunuza hatırlatın.
* Rehber olmaktan korkmayın:
Yeterince iyi teknoloji kullanıcısı olmayabilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz ahlak, vicdani değerleri çocuğunuza anlatabilirsiniz.
* Zamanı kullanmayı öğretin
Televizyonda dizi seyrederken zamanı unutan, işten dönünce telefondan gözünü alamayan aileler çocuklarına zamanı kullanmayı öğretemez.
* Yalan ve kaytarma alışkanlığı
Çocuğunuzun kaytardığını ve yalan söylediğini gördüğünüzde sebebin sizde yattığını unutmayın, Dijital ortamda bu yalanın boyutu ve etkisi artar.
* Kişisel verilerin gizliliği:
Çocukların mahremiyet duygusu gelişmeden en kişisel cihazları ellerine veriyoruz. Çocuklarınıza fotoğraf ve özel bilgilerin ne olduğunu mutlaka anlatın.
* Dijital birey olsun:
Çocuğunuza internette yaptıkları herşey için dijital bir birey olarak sorumlu olduğunu hatırlatın.
* Dijital iz bırakıyoruz:
Facebook ya da Snapchat'te çekilen video ya da fotoğrafın istese de silinemeyeceğini dijital iz bıraktığını mutlaka gösterin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA