Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Anadolu'da bir kültür ve sanat kenti..

Heykel atölyesi olarak düzenlenmiş eski otobüs garajından çıktık. Yılmaz Büyükerşen ve üniversitenin heykel bölümü öğrencileri, bu merkezden taşarak, Eskişehir'i ülkemizin belki de en heykelli kenti yapmışlar.. Her caddede, her meydanda, her adımda gördüğünüz heykeller size "Bir başka tür" şehirde olduğunuzu anlatıyor zaten.. Ama anladıklarımızla kalmadık..
Anadolu'nun yeni kültür ve sanat merkezi sıfatını çekinmeden kullanmamızı sağlayan tur başladı.
İlk durak Kültür Sarayı.. İçinde bir opera sahnesi var.. Bir de Üçüncü Tiyatro..
Doğru okudunuz.. Eskişehir'in bir Belediye Operası var. Kendi salonu da var. Müthiş bir kompleks burası, harika bir çevre düzenlemesi ile.. Otoparkı bile sanat eseri.. İnanmazsınız.. Ve Üçüncü Tiyatro.. Çünkü kentte iki tiyatro daha var.. Gideceğiz.. Kültür Sarayı'nın önemli bir bölümü de Sergi Salonu.. Müthiş bir galeri sanatçıların hizmetinde.. Bitmedi.. Üniversitelerden farklı bir de Belediye Konservatuarı hazırlanıyor.
İkinci Durak.. Haller Gençlik Merkezi.. Burada da bir tiyatro var.. Tepebaşı Sahnesi.. Büyükerşen coşku ile anlatıyor: "Bir taşla iki kuş.. Hem Tepebaşı'nda yanan ve unutulan ünlü İstanbul Tiyatrosu'nun adını yaşatmak.. Hem de burası Eskişehir'in Tepebaşı semti.."
..Ve Sanat Merkezi..
Kapalı otopark olarak yapılmış dev bir binayı, seçilir seçilmez bölmüş Büyükerşen.. İki salon yapmış.. Bir tiyatro.. Adını büyük tiyatro adamı Turgut Özakman'dan alıyor.. Bir de.. Sıkı durun.. Eskişehir Senfoni Salonu.. Kendi salonu olan bir Senfoni var Eskişehir'de.. Cumhurbaşkanı Senfoni'den sonra ilk.. Ve de iki galeri..
Düşünebiliyor musunuz?.. Eskişehir gibi mütevazı bir Anadolu kentinde üç tiyatro, bir opera, bir senfoni salonu.. Resim galerileri.. Hepsi dolu.. Hepsi kullanımda..
Peki halkın tavrı..
Tavrı o gece gördük.. Anadolu Üniversitesi'nin harika salonunda (Bu da ayrı) Folklorama'yı izledik. İlk defa bu kadar güzel izledik. Bu salonda yıllar önce Modern Folk Üçlüsü konserini sunmuştum. Bilirim.. Sanatçılar ilk defa mikrofon kullanmadan kendi sesleri ile söylediler, türkülerini..
Salon tıklım tıklım dolu.. Bilet bulamayıp kapıda kalanlar içeri girebilenlerden fazla.. Finalde kızılca kıyamet.. Nasıl bir coşku, nasıl bir alkış.. Nasıl çığlık çığlığa herkes..
Eskişehir, kendisine yapılan tüm hizmetleri hak ediyor..
Bitti mi?..
Yarım gün gezdik.. Üç gündür yazıyoruz.. Bitmedi.. Bitmez.. Gördüklerimi, yaşadıklarımı yazmaya devam edeceğim. Salıya..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA