Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu nasıl Yüksek Seçim Kurulu?

Bugünkü köşemde bu ikinci "Bu nasıl" başlığı.. Sevgili ülkemde "Bu nasıl" sorusu o kadar çok ki.. İnsan hangi birine yetişeceğini şaşırıyor.
"Bu nasıl Yüksek Seçim Kurulu" dedim. Niye dedim?.
Ayşe Arman, Dubai'de yaşıyor. Bu yüzden oy kullanma için 12 Eylül'ü beklemesine gerek yok. Yurtdışına çıkarken havaalanında oyunu kullanmış.. Eline bir mühür ve bir pusula vermişler.. Mühür'de "Evet" yazıyor.. Pusulada "Evet" ve "Hayır.."
Şimdi elindeki "Evet"i, pusuladaki "Evet"e basmak kolay.. Peki "Hayır"a basmak?.. Ya da "Hayır"a "Evet" demek.. Ayşe gibi bir zehir gazetecinin kafası karışırsa, hele okuma yazması bile olmayan seçmeni bir düşünün..
Ayşe'nin yazısı kafalara "Dank" edince, bazı partiler Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etmişler, "Kafa karıştırır, tereddüt yaratır. Seçmeni etkiler. 'Evet' mührü kullanılmasın" diye..
YSK da karara bağlamış.. Gerekçeyi onların kararından harfi harfine okuyalım önce..
"İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya ilişkin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle 'Tercih' mührü sayım işlemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle 'Tercih' mührü kullanmalarına, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda 'Evet' mührünün kullanılmasına karar verilmesi gerekmiştir."
Yani, YSK'ya göre "Evet" mührü kullanımı seçmende tereddüt yaratabilir.. Açıkça söylüyorlar.. Ama gene de kullanımına izin veriyorlar..
Efendim, önce mevcut "Tercih"mühürleri kullanılacak, yetmezse "Evet" mühürleri seçmenin eline verilecekmiş.. Yani.. Bile bile lades..
Yani "Efendim mühür yetmedi. Geri kalan seçmen oy verirken şaşırabilir.. Ee, şaşırsın, ne yapalım.."
Rakamlara bakın.. Bu ülkede 150 bin civarında sandık var. Sayımlara göre de 400 bin "Tercih" mührü.. Her sandık odasında ayni anda ortalama beş seçmen mühür kullanıyor. Yani lazım olan mühür sayısı 750 bin falan..
Yani YSK kararı ile seçmenlerin aşağı yukarı yarısı, oyunu tereddütsüz "Tercih" diye kullanacak. Öteki yarısı elindeki "Evet" mührüne bakıp "Nereye basacağım" diye tereddüde düşerek oy verecek.. Ve de dikkat buyurun. YSK kararları kesindir. Bu karar aleyhine başka yere gidilemez. Karar da o da yazıyor..
Sevgili YSK üyelerim.. Bu karar aldığınızda daha referanduma bir ay var. Her ilçe seçim kuruluna "Elindeki 'Tercih' mührünü say. Eksiği tamamla. Tereddüt yaratan 'Evet' mührü yasaktır" desen.. Her yerde mühürcü var. Mühür dediğin kaç para ki.. İtiraz eden partinin temsilcisi cebinden öder gerekirse..
Çıkar dersin ki.. "Benim milletim geri zekalı değil.. 'Evet'i nereye basacağını bilir. İtirazlar red.."
Tamam..
Öyle demez de "İtirazlar haklı..'Evet' mührü tereddüt yaratır ama imkan bu kadar, seçmenin yarısı tereddütlü oy kullansın, zarar yok" dersen, ben de o zaman "Çelebi bizde böyle olur, demokrasi dediğin" derim!.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA