Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Mülkün temeline güven.. var mı?..

"Adaletsiz ülkenin Adalet Bakanı" diye yazdıklarıma, Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin'den gelen beş sayfalık yanıtı ve ek olarak yolladığı üç kitapçığı hafta sonu inceledim.
Kitapçıklar, Yargı'da reform hazırlıklarını, Yargı Reformu Stratejisini ve Eylem Planları'nı anlatıyor.. 2014 yılına kadar yayılmış çalışmalar..
Tabii, bu sütunların hacmini çok aşar.. Gereği de yok zaten.. Bizleri ilgilendiren şey, çalışmalar, stratejiler, planlar değil, sonuç..
Halk, adalete güveniyor mu, güvenmiyor mu?.
Adalet mülkün, yani devletin temeli ise, "Güvenmeli.."
Mesele bu..
Bugün bir anket yapsak ve insanımıza sorsak, "Bu ülkede adalete güveniyor musunuz" diye,"Evet"ler yüzde kaç çıkar acaba?.
Sayın Bakan da bunun farkında zaten.. Yanıtının sonunda, bütün çalışmalarının amacını tek cümle ile özetliyor..
"Adalet Bakanlığının kendine vizyon olarak belirlediği güven veren bir adalete erişme dileğiyle.."
Burada " Süre" de önemli Sayın Bakan..
Türkiye, beş yıldan beri "Tutuklamalar" ülkesi oldu.. Bir yığın dava.. Bir yığın tutuklu.. Bunların içinde, suçunu bilmeden yıllarca yatanlar var.. Ne zaman çıkacakları hakkında da en küçük tahmin yapmak imkansız. Yarın beraat ederlerse, yarın masum oldukları anlaşılırsa, cezaya dönüşen, yargısız infaz halini alan bu tutukluluk yıllarının hesabını hangi devlet, hangi vicdan verecek?.
Demek ki, acilen bir değişiklik gerekiyor.. Bu sabah gazetemde bir çalışma olduğu haberi vardı. Tutukluluk süresi kısıtlanacakmış. İki şık varmış.. Birine göre 5, ötekine göre 8 yıl olabilecekmiş, en fazla..
Bu mudur reform Sayın Bakan?..
Bir ülkede, adam öldürenlerin bir kaç yıl, öldüresiye yaralayanların birkaç ay yatıp çıktığı bu ülkede, tutukluluk süresi, mahkumiyet sürelerini misli misli aşar mı?.
Kefalet müessesesini ciddi şekilde ele almanın, tutuklama kararı vermenin koşullarını, yoruma imkan tanımayan, kabul edilir, vicdanları sarsmayan esaslara bağlamanın zamanı geldi de geçmiyor mu?.
Ceza Yasası'nda da değişiklik gerekmiyor mu?.
Daha geçen hafta sonu gazetelerde okudum. Karısını 17 yerinden bıçaklayan kişi, altı ayda dışarı çıkmış.. Buna karşılık, karısını itip kakarak 450 lirasını alan koca, 15 yıl hapis isteği ile mahkemeye verilmiş. Mahkum da olacak.. Çünkü, "Gasp" dedin mi, yandın..
Beni vurduklarında, hastaneye gelen savcı "Polise ne dedin" dedi.. Anlattım.. "Ah" dedi.. "Para istedi, vermedim, çekti vurdu, deseydin, en az 20 yıl yatardı. Şimdi bir iki yılla kurtulur.."
Öyle de oldu. Atar damara gelse, hastaneye yetişmem mümkün değil, ama bizim yasalarda, belden aşağı ateş ettin mi, öldürme kastın yok.. Sıyırdın. Ama 20 liramı alsa, 20 sene..
Usul yasaları reform istiyor. Ceza Yasaları reform istiyor.. İnfaz yasaları reform istiyor ve de bir an evvel istiyor..
İstiyor ki, Mülkün temelleri sağlam otursun..
Adalet Bakanı'nın yanıtının ana unsurlarını yarın nakledeceğim..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA