Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İşte "Aldatan Reklam"ın denetimi..

Safter Ağabey gene Los Angeles'tan yetişti.. Tüketiciyi kandıran reklamlara Amerika'da bakın neler yapıyorlarmış..

***

Bu notu "Reklam Denetimi" yazını okuduktan sonra yazıyorum ...
Reklam denetimi ile ilgili Amerika'da son haftalarda ortaya çıkan bir dava gündeme bomba gibi düştü.. Zira işin içinde büyük bir otomobil şirketi, çok satan iddialı bir modeli ve milyonlarca dolar var...
Honda "Civic" modeli otomobili satın alan kişiler, otomobilin reklamlarında iddia edildiği gibi bir galon (3.8 litre) benzin ile 50 mil (80 kilometre) gitmediğini fark edince bu şikayeti ele alan bir avukatlar gurubu bunu bir toplu dava konusu haline getirerek Honda şirketini satılan otomobillerin 500 bini tutan alıcısına tazminat ödemeye razı ettiler.
Ancak yapılan anlaşmada Honda avukatlara 8.5 milyon dolar öderken Civic'lerin sahiplerine ise sadece 100 ile 200 dolarlık bir para düşüyor ve bunu da yine Honda satın aldıkları takdirde bir tenzilat kuponu gibi kullanabilecekleri belirtiliyordu.
İşte bu anlaşmaya Civic alan Heather Peters adında bir genç kadın itiraz ederek 10 bin dolara kadar olan davalara bakan, avukatların girmedikleri ve derdinizi kendinizin anlattığı Los Angeles'taki "Small Claims Court" denen ufak alacaklar mahkemesinde dava açtı.. Sonuçta da en fazla 10 bin dolarlık sınır olduğu için mahkemede genç kadını haklı bularak Honda şirketini 9 bin 867 dolar tazminat ödemeye mahkum etti..
Bu şekilde ilk defa avukatları milyoner yapan fakat esas canı yananlara ise sembolik miktarların düştüğü toplu "Class-action" davası kararlarına karşı çıkarak ilk defa tek başına bir büyük şirket aleyhine "Small Claims Court" da dava açan bir genç kadının haklı çıkması Honda şirketini paniğe sürükledi.
Davalar bu mahkemelerin olduğu beş eyalette birbiri ardına açılırsa, yandılar..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA